Китайски учени откриха връзка между шофирането на тежкотоварни камиони и нездравословния начин на хранене, съобщи "Дейли мейл".

Изследователите от Пекин са установили, че водачите на камиони, които консумират вредни храни, по-често правят катастрофи в сравнение с колегите им, избрали здравословни хранителни продукти.

В проучването са участвали почти 400 професионални шофьори на камиони от китайския град Суджоу, провинция Цзянсу. Повечето от тях били на възраст между 31 г. и 60 г., с между шест и десет години опит зад волана. Средно изминавали от 50 000 до 100 000 километра годишно.

Изследванията показали, че водачите, които често се хранят в заведения за бързо хранене, е много по-вероятно да чувстват умора и да шофират опасно, което е предпоставка за пътни инциденти.

По-внимателни на пътя са шофьорите, консумиращи здравословни продукти, повече плодове и зеленчуци. Те правят по-малко грешки и не проявяват агресия на пътя.

Участниците в изследването трябвало да отговорят колко често в рамките на година са консумирали 25 различни вида продукти. Шофьорите били разделени на групи според диетата: богата на зеленчуци, на основни храни (яйца, мляко и други масово използвани продукти), на животински протеини и честа консумация на бързо приготвени храни.

Шофьорите попълнили и специални анкети с въпроси за физическата и умствената умора, както и за поведението им на пътя.
"Резултатите от проучването показват връзка между хранителния режим и поведението на пътя при професионалните шофьори на камиони", е заключението на китайските учени.

Проучването е публикувано в списанието трудова медицина "Окюпейшънъл енд енвайърментал медисин джърнъл"