Политическата ситуация в момента е резултат и от образователната система в България. Към днешна дата тя остава крайно неадекватна към потребностите и нуждите на съвременните деца. Това коментира в ефира на Дарик учебният терапевт и психолог Донка Дойчева. 

В училищното образование се забелязват два основни процеса – от една страна децата са изключително претоварени, а от друга – се наблюдава масова апатия и вътрешна съпротива към процеса на обучение. 

Промените в образователната система, така че тази система да стане адекватна за съвременните деца, трябва да започнат от всяко училище. Преподавателите и директорите имат пълната свобода да мотивират децата и да направят така, че да учебният процес да бъде интересен, коментира Донка Дойчева.

Към трудностите, които изпитват децата, трябва да има холистичен подход. Тепърва се изследват и проблемите с дислексия и дискалкулия при много ученици, а малко родители и учители се обръщат за помощ към специалисти. 

Дигиталната раница е нож с две остриета, смятат още родители и учебни педагози. Според тях децата остават във виртуалния свят на социалните мрежи изключително дълго време и използването на дигитални учебници и помагала означава, че те няма да откъсват очи от електронните устройства по цял ден.