Варненски първокласници ще бъдат обучени да разпознават симптомите на инсулт и да помагат на възрастните си роднини. Малчуганите ще получават мисията да повишат здравната култура на семействата си и така да спасят любимите си хора от тежките последици от мозъчния удар.

Над 120 ученици от Средно училище „Гео Милев“ ще станат част от здравнообразователната програма „Бързи герои 112”. Как да разпознават симптомите на инсулт ще бъдат обучени всички първокласници, а впоследствие и второкласниците, разкри директорът на школото Албена Павлова.

Образователната програма е с продължителност 5 календарни седмици. Обучението е съобразено изцяло с възрастта на децата, целият обучителен процес е разработен от специалисти по неврокогнитивни нарушения, университетски преподаватели, училищни и детски психолози.

В морската столица програмата са провежда за първи път. За миналата учебна година в инициативата участваха над 120 български училища и детски градини,  над 500 учители станаха посланици на програмата и бяха обучени над 4000 деца на възраст между 6 и 9 години, сподели за Дарик Елица Хадживълчева, национален координатор на програмата.

„Бързи герои 112”  стартира в България през април 2021 г. и е подкрепена от Световната организация по инсулт, Българското дружество по неврология, Министерствата на здравеопазването и на образованието. Тя е част от инициативата „Училища за здраве в Европа“ на Световната здравна организация и ЮНЕСКО.

Още за инициативата и това, което предстои във Варна, ще откриете в прикаченото аудио.