Окръжният съд в Бургас наложи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на 46-годишния Стефан Дехнев, който уби шофьора на камиона в сунгурларското село Прилеп. Обвиняемият, по първоначални данни, е дядо на 6-годишното момче, което бе блъснато от камиона и загина, а след това близките му се саморазправиха с водача. Днес от прокуратурата посочиха, че не е ясно дали изобщо Дехнев е дядо на момченцето, тъй като според официалните регистри, той нямал деца. 

Според прокуратурата извършеното престъпление е по чл.115 от НК за това, че на 28 август Стефан умишлено е умъртвил Руско Канев, шофьор на тежкотоварния автомобил. Наказанието, което се предвижда, е от 10 до 20 години лишаване от свобода. По случая са разпитани 11 свидетели, както и самият обвиняем, посочващ подробно начина на извършване на престъплението. От разказите може да се направи обосновано предположение за авторството на убийството. Според прокуратурата има опасност той да се укрие, да извърши ново престъпление или да окаже въздействие както върху разпитаните до момента свидетели, така и върху онези, които предстои да бъдат разпитани.

Като потвърджение за възможността обвиняемият да се укрие прокуратурата изведе факта, че преди време е напускал страната два пъти и освен това е с постоянен адрес в село Подвис, с настоящ във Везенково, а според свидетели – живее в Градец, откъдето пристигнал, за да присъства на тържеството в Прилеп. 

Величка Костова, която е адвокат на Стефан Дехнев, заяви, че действително данните сочат, че той е нанесъл удара. „Той не е целял настъпването на този резултат, просто е искал да го нарани. Няма данни, сочещи умисъл за причиняване на смърт, а за нанасяне на телесна повреда. Липсата на усещане за справедливост в обществото и доверие в съдебната система по отношение на пътнотранспортните произшествия насажда усещането, че не е ефективно правосъдието. Всичко това го е накарало да извърши това деяние“, посочи още защитата.

Обвиняемият изрази съжалението си за случилото се. „Много съжалявам, аз не исках да го убия този човек. Исках да го нараня, да го заболи, защото като излязох и видях "лапето", то не приличаше на човек“, каза Стефан пред съда. И поиска мярка за неотклонение "домашен арест". Съдът отхвърли молбата му.

Още по темата, чуйте в звуковия файл: