Турски гражданин е убит при въоръжено нападение в католическа църква, извършено днес, 28 януари, в Истанбул. Това съобщи говорителят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер Челик в акаунта си в социалната мрежа Екс, цитиран от БТА.

Решително осъждаме въоръженото нападение срещу наш гражднанин по време на служба в църквата „Санта Мария“ в квартал Саръйер, посочи Челик.

Валията на Истанбул Давут Гюл, който пристигна в Саръйер, уточни пред журналисти, че маскирани нападатели са организирали днес въоръженото нападение срещу човек по време на неделната литургия в италианската църква "Санта Мария".

Гражданинът с инициали C. T. (на латиница – бел. авт.) е загинал при нападението. При атаката няма други пострадали. Предприета е операция за залавяне на нападателите, каза Гюл. 

Засега не е ясно как са успели да избягат нападателите – дали са побягнали или са били с превозно средство. Не са известни и мотивите за атаката, чиято цел очевидно е било убийството на гражданина с инициали C. T., коментират местните медии.

Министърът на правосъдието Йълмаз Тунч заяви, че главната прокуратура на Истанбул е започнала разследване във връзка с престъплението.

В района са изпратени много полицейски екипи и линейки. 

По информация на телевизия СиЕнЕн-Тюрк нападението е извършено с автоматично оръжие.

Църквата, в която бе извършено нападението, има дълга история. Строежът на католическия храм „Санта Мария“, намиращ се на брега на Босфора, започва през 1864 г., а през 1866 г. е отворен за богослужение. Църквата е проектирана от архитекта Гаспаре Фосати, отбелязва телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм