Техническа делегация на министерството на националната отбрана на Турция е отпътувала за САЩ във връзка с продажбата на самолети F-16 и комплекти за модернизиране на налични летателни апарати, предаде турската телевизия ТРТ Хабер.

Димитър Стоянов: Враг съм на безхаберието, не на F-16

Министерството съобщи в профила си в Туитър, че делегацията е потеглила на път и припомни, че досега в Турция са били проведени три срещи, посветени на въпроса.

"В рамките на доставките и модернизацията на F-16 от САЩ бяха проведени три срещи в Турция - през декември 2021 г. и февруари и март 2022 г. С цел възможно най-скорошно осъществяване на доставката и модернизацията на F-16 по покана на американската страна за САЩ отпътува техническа делегация на министерството на националната отбрана, за да осъществи разговори", се посочва в публикуваното съобщение.

Драгомир Заков: Необходима е политическа стабилност, за да е стабилна и системата за национална сигурност

Турция поиска да купи 40 нови F-16 и 79 комплекта за модернизиране на наличния си флот, след като участието ѝ в проекта за самолетите F-35 беше прекратено поради разполагането на системата за противовъздушна отбрана С-400 от Русия.

Заков: Военновъздушните сили анализират офертата на САЩ за самолетите F-16

Въпреки че Вашингтон изглежда положително настроен към сделката, Конгресът на САЩ наскоро прие законопроект, който забранява на Съединените щати да продадат или прехвърлят самолетите на Турция, освен ако администрацията не удостовери, че това е от съществено значение за националната сигурност на САЩ и не включи описание на предприети конкретни стъпки, които да гарантират, че самолетите няма да бъдат използвани за многократни неразрешени прелитания над Гърция. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм