"Враг съм на безхаберието в българската армия, не на F-16." Това каза пред бТВ служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

„Има сключен договор за 8 F-16. Ако не вземем втората осмица, няма да имаме даже състав на ескадрила“, допълни той.

По думите му армията се нуждае от порядъка на 6 до 8 млрд., за да бъде модернизирана.

Драгомир Заков: Необходима е политическа стабилност, за да е стабилна и системата за национална сигурност

„Нашите съседи активно се въоръжават, ние изоставаме в този процес. Затова и моят приоритет е модернизация на българската армия. Затова считам, че е необходимо тези средства да бъдат дадени“, каза Стоянов.

"В момента българската армия притежава необходимия личен състав и техниката, която е осигурена от политическия ни елит", допълни министърът.

Заков: Военновъздушните сили анализират офертата на САЩ за самолетите F-16

По думите му обаче тази техника е морално остаряла.

„Тя е от 80-те години, даже някъде по-стара, и между нас и нашите съюзници има технологична пропаст. Това е огромна пропаст, бих казал. Тази пропаст по един или друг начин трябва да бъде запълнена. Не може да се очаква тя да бъде запълнена само със съюзни ангажименти", каза още той.

"Офертата за новите 8 самолета F-16 е един изключително сложен документ, обемен и трябва много внимателно да бъде прегледан и прецизиран", обясни Димитър Стоянов.

БСП напуснаха заседанието на МС заради F16

„Такъв преглед на тази оферта беше направен от предходното правителство съвместно с Военновъздушни сили. Това, което ни предстои на нас, е да подготвим проект за инвестиционен разход, който трябва да бъде приет от Министерски съвет, с решение на Министерски съвет, след което трябва да бъде внесен в Народното събрание след конституирането му. Там също да бъде гласуван. И продължаваме нататък с предложение за договор, което трябва да мине по същия път - през Министерски съвет и след това през Народното събрание. Това е процесът, който трябва да бъде извървян и няма как да бъде да бъде пропуснат. Затова и отчитайки кога са изборите, кога може да бъде конституирано Народното събрание, кога ще бъдат създадени комисиите, предложих да бъде удължена офертата до 15 декември 2022 година“, отбеляза министърът. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм