Турция няма да иска разрешение за провеждане на антитерористични операции, заяви президентският говорител Ибрахим Калън, цитиран от Анадолската агенция и БГНЕС.

От 20 ноември Турция провежда въздушна операция срещу сирийското крило на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) в Северна Сирия, съобщава се за удари по град Кобани, както и в Северен Ирак. Турският президент Реджеп Ердоган окачестви операцията успешна и не изключи тя да бъде последвана от наземна.

Ердоган за атаките срещу кюрдите: Самолети, оръжия и дронове, това е само началото

"Турция няма да иска разрешение за извършване на операции, за да осигури националната безопасност на страната", цитиран бе Калън.

Коментирайки реакцията на САЩ спрямо антитерористичната операция на турската армия в Северна Сирия и Ирак, говорителят отбеляза, че Анкара е готова да обсъди темата за предизвикателствата и заплахите със своите съюзници, за да предприеме по-нататъшни съвместни стъпки за премахването им. „При наличие на заплаха, включително нападение или терористична атака, Турция обсъжда ситуацията с всички съюзници в НАТО. Очакваме съвместни стъпки от партньорите, а при липса на такива, както вече заяви президентът Реджеп Ердоган, ние сме готови сами да решим проблема", подчерта той.

Ердоган обяви сухопътна операция в Сирия

Говорителят на турския лидер подчерта, че всички действия на турската армия по границата със Сирия и Ирак се основават на член 51 от Устава на ООН (правото на самоотбрана). „Съвременната концепция за борба с тероризма включва унищожаване на заплахата в зародиш. Държави, които при най-малката заплаха срещу себе си, без дори да се замислят нанасят удари по територии на десетки хиляди километри от техните граници, сега са възмутени от операциите на Анкара директно по границите на Турция. Подобни критики са индикатор за явно противоречие в позицията на горепосочените държави“, добави той. 

Заподозрени за атаката в Истанбул са арестувани в България

Министърът на отбраната: "Операцията ще продължи"

Според изявления, турската армия е атакувала 471 цели от началото на последната военна офанзива в Ирак и Сирия.

Общо "254 терористи бяха неутрализирани", каза турският министър на отбраната Хулуси Акар в сряда. „Операцията ще продължи с въздушни удари и наземни оръдия“, каза Акар. Той не даде информация за евентуални цивилни жертви. 

„Турция е по-решена от всякога да осигури южната си граница с коридор за сигурност“, подчерта Ердоган. Ще се вземе предвид обаче териториалната цялост на Сирия, както и тази на Ирак.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм