Петима души са задържани за подпомагане на един от основните заподозрени за атентата в Истанбул, потвърди за Дарик радио говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Образувано е досъдебно производство от Софийската градска прокуратура в сектор „Противодействие на тероризма. 

Според обвинението петимата души са оказвали логистична и комуникационна помощ след атентата, като са извели основният заподозрян от територията на Турция с цел да го опазят от властите там. С цел да не се застраши националната ни сигурност, Милева отказа да даде повече подробности. Петимата привлечени като обвиняеми са задържани за до 72 часа, като мярката им ще бъде гледана в 14.00 часа днес.

Припомням, че на 13 ноември в 16.20 часа местно време експлозия на оживена пешеходна улица в района на площад „Таксим“ в Истанбул уби шестима и рани поне 81 души.

Мощна експлозия в Истанбул: 6 загинали и 53 ранени (видео и снимки)

По информация на bTV Амран Абдулрами е бил натоварен от Билал Хасан да избере на територията на България една от три предварително подбрани фирми, за които било проучено, че превозват мигранти."

Абулрами е избрал и наел група от молдовски лица, които с три микробуса, регистрирани на фирма „бушон“, чийто собственик се намира в дунавски град в България осъществявали превоз от типа „случаен превоз“ от Турция през България за Молдова и превозвала дребен текстил.

Амран Абдулрами е вербувал българският гражданин, който има и молдовско гражданство  да организира транспорта и връзката с граничните полицаи и митничари на ГКПП Лесово и ГКПП Капитан Андреево, като е бил натоварен и да се разплаща с тях.

Групата на Билал Хасан е действала повече от половин година, като е прикривала терористичната си дейност възползвайки се от добре проучен и подбран канал от молдовски граждани и българи, създаден за превозване на мигранти от Турция до Сърбия.

Турската полиция от своя страна задържа няколко заподозрени във връзка с бомбения атентат в Истанбул, при който загинаха шест човека, а 81 бяха ранени. Общият брой на задържаните до момента е 50, заяви турският министър на правосъдието Бекир Боздаг тази седмица.

Турските власти обвиниха за нападението забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), както и групите на сирийските кюрди, които, обаче, отричат да имат участие в атентата.

Експлозията в Истанбул миналия уикенд отне живота на шестима души на оживена улица в центъра на града. Това припомни на турците за вълната от нападения, извършени от различни въоръжени групировки в турски градове между средата на 2015 г. и началото на 2017 г.