Мощен взрив избухна на пешеходната туристическа улица „Истиклял” в Истанбул, има жертви, съобщи Би Би Си.

Съобщава се, за шестима загинали и 53 ранени при взрива, който изглежда е заснет от видеоклипове, разпространявани в социалните медии.

Терористичен акт е една от версиите. Това се казва в съобщение, публикувано в Туитър на страницата на новинарския портал „Майнет”.

След взрива се анализират записите от всички видеокамери. Води се оглед, за да се установи къде е оставена чантата, пълна с експлозив.

Службите за спешна помощ бяха забелязани да бързат към района на Таксим в града.

Затварят мината, която погуби живота на 41 миньори

Али Йерликая, губернаторът на Истанбул, каза, че експлозията е станала около 16:20 местно време на улица Истиклял. Той описа, че има както „жертви, така и ранени“ в публикация в Twitter, без да предлага повече подробности.

Районът е отцепен.

Новината за експлозията беше посрещната с ужас на международната сцена, като Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, каза:

"Ужасяващи новини от Истанбул тази вечер. Съболезнования на жертвите на експлозията в Истиклял. Всичките ни мисли са с тези, които в момента отговарят, и с народа на Турция в този много тревожен момент."

Австрийският президент Александър Ван дер Белен изрази своите "искрени съболезнования към народа на Турция и гражданите на Истанбул", добавяйки:

"С оглед на ужасяващата експлозия този следобед в сърцето на Бейоглу мислите ми са със семействата на жертвите.  Бързо възстановяване на всички ранени."

Властите наложиха временна забрана за публикуване на новини за експлозията.

"Истиклял" е най-известният булевард на Истанбул, своеобразна марка на града, с много магазини и заведения, като по всяко време там гъмжи от хора на всички възрасти, включително и чужденци. Днес е почивен ден и булевардът е бил много оживен, особено по времето, когато е станала експлозията.

Четирима ранени при нов инцидент в турска мина

Очаквайте подробности!

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм