Четирима миньори бяха ранени, двама от които тежко, след експлозия в мина в северозападна Турция, съобщиха медиите. Новата авария се случва три седмици, след като експлозия в друга мина в района уби 42-ма души.

Взривът е избухнал през нощта в частна мина в района на Килимли, съобщи агенция DHA. Двамата тежко ранени миньори са транспортирани за лечение в болница в столицата Анкара.

Трагедията в мината в Амасра разтърси Турция: 40 загинали,15 все още под земята

Сегашният инцидент е на 50 км от държавната мина близо до малкия въгледобивен град Амасра, където взрив на 14 октомври погуби 42 миньори. По случая са задържани 25 души, включително директорът на мината.

Опозицията обвини правителството, че не е взело необходимите мерки за предотвратяване на бедствието. Турция претърпя най-смъртоносната катастрофа във въгледобива през 2014 г., когато 301 работници загинаха при взрив и последвалия пожар, който срина рудник в западния град Сома. 

Затварят мината, която погуби живота на 41 миньори

Само преди три седмици експлозията във въглищната мина в Амасра, област Бартън, в Северозападната част на страната разтърси Турция.

42 души загинаха при експлозията. Единайсет са ранените, няколко от които в тежко състояние. Те бяха транспортирани са в болници в Истанбул и в Бартън.

Републиканската прокуратура в Бартън започна разследване на причините, което се провежда от трима републикански прокурори.

Ердоган за инцидента в мината: Броят на жертвите достигна 41 души

 Междувременно стана известно,че ръководството на въглищната мина в Амасра е било предупредено още през 2019 г. за риск от внезапно изхвърляне на газ и експлозия.

Това посочи депутатът от основната опозиционна Народнорепубликанска партия от град Зонгулдаг Дениз Явузйълмаз в акаунта си в социалните мрежи.

Той публикува извадка от одитен доклад на Сметната палата от 2019 г.,в който се посочва,че натрупването на газ е достигнало на дълбочина 300 метра и се увеличава опасността от експлозия и пожар,както и се препоръчва да бъдат взети необходимите мерки.

28 загинали след взрив във въглищна мина в Турция

В изявление пред ТРТ относно причината за експлозията,министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез заяви, че според предварителните проучвания вероятната причина е натрупването на газ гризу,който е причинил експлозията.

Другата версия е,че експлозията е била предизвикана от трансформатор. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм