Въглищната мина в Амасра в турския окръг Бартън, където загинаха 41 миньори след експлозия в петък, ще бъде затворена. Това заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез, предаде БТА.

Ердоган за инцидента в мината: Броят на жертвите достигна 41 души

Той посочи също, че пожарът в галерията на 300 метра дълбочина продължава да гори. От съседните окръзи са пристигнали подкрепления в противопожарна техника и екипи.  

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг заяви, че очакват в най-скоро време да бъдат изяснени причините за взрива в мината. Петима прокурори работят по няколко версии, посочи министърът.

Едната версия е, че експлозията е била причинена от избухване на газ гризу, който е причинил и пожара в галериите, намиращи се на 300 и 250 метра дълбочина.

Трагедията в мината в Амасра разтърси Турция: 40 загинали,15 все още под земята

Друга версия, която бе тиражирана по-рано, е, че повреда в трансформатор е причинила пожара. 

Днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че на семействата на загиналите работници ще бъдат изплатени по  1 350 000 турски лири (около 75 хиляди евро). 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм