Министърът на външните работи на Турция подписа споразумение, което позволява проучване на нефт и газ в либийски води, предаде БГНЕС.

"Подписахме меморандум за проучване на въглеводороди в териториалните води на Либия и на либийска земя от смесени турско-либийски компании", заяви Мевлют Чавушоглу на пресконференция в Триполи.

Инфлацията в Турция надхвърли 83%

Сделката следва споразумението, подписано от Турция с властите в Триполи през 2019 г., което очерта общите морски граници на страните, но предизвика гнева на Гърция и Кипър.

Чавушоглу подчерта, че новото споразумение е между "две суверенни държави - то е печелившо и за двете и други държави нямат право да се намесват".

Наджла ал-Мангуш, външен министър в либийското правителство на националното единство, заяви, че новото споразумение е "важно", особено в светлината на "украинската криза и нейните последици" за енергийните пазари.

Колумбия ще увеличи доставките на петрол за Европа

През ноември 2019 г. Турция подписа спорно споразумение за сигурност с признатото от ООН правителство на Либия, което претендираше за обширни и потенциално богати на газ райони в Средиземно море.

Споразумението беше сключено в разгара на едногодишна гражданска война.

Пристигането на турските безпилотни самолети малко след това се счита за решаващо за победата на силите от Триполи срещу тези на военния ръководител на източната част Халифа Хафтар, подкрепян по това време от Египет, Русия и Обединените арабски емирства.

Турция продължава да играе важна роля в западната част на Либия, където съперничещите си правителства отново се борят за контрол две години след края на последния голям конфликт.

КЕВР: Цената на природния газ е с 34% по-ниска за октомври

Чавушоглу беше придружен в Триполи от делегация на високо равнище, включваща също министрите на енергетиката, отбраната и търговията на Турция.

В Либия има постоянно насилие след свалянето на диктатора Муамер Кадафи през 2011 г. по време на подкрепяно от НАТО въстание.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм