Колумбийската държавна енергийна компания „Ecopetrol“ ще продава повече петрол за Европа, заяви ръководителят на фирмата. Тя ще замени руските доставки, предаде БГНЕС. 

Донев: Няма заплаха от петролно ембарго

Втори ден цените на петрола се понижават. В очакване на глобална рецесия има големи опасения от намаляване на търсенето на горива. Повишението на лихвените проценти в световен мащаб и поскъпващия щатски долар ограничават възможностите на потребителите.

Тръмп: Байдън отвори петролните резерви заради изборите

Фючърсите на суровия петрол сорт Брент за ноември се понижиха с 1,35 долара, или 1,57%, до 84,80 долара за барел. Контрактът падна до 84,51 долара, което е най-ниското ниво от 14 януари.

Фючърсите на американския суров петрол „West Texas Intermediate“ (WTI) с доставка през ноември поевтиняха с 1,15 долара, или 1,46 %, до 77,59 долара за барел. WTI се понижи до 77,21 долара, което е най-ниското ниво от 6 януари.

И двата контракта поевтиняха с около 5% в петък.

Азербайджан: Доставяме с 30% повече газ на Европа

"Затягането на паричната политика в световен мащаб от страна на ключовите централни банки с цел справяне с повишената инфлация, както и великолепното покачване на долара до над две десетилетия, породиха опасения за рецесия и действат като основен попътен вятър за цените на суровия петрол", каза Суганда Сачдева, вицепрезидент на отдела за стокови изследвания в „Religare Broking“.

Сачдева очаква, че цените на WTI могат да намерят долна граница на 75 долара за барел. За сорта Брент 80 долара ще бъде граница за отскок.

Германия ще запази две от трите си атомни централи като резерв до пролетта

Главният изпълнителен директор на търговеца на енергия „Vitol“ Ръсел Харди заяви, че доставките на горива са засегнати. Очаква се руските петролни продукти да се насочат към Азия и Близкия изток, докато доставките от тях да отидат в Европа.

Освен това Харди заяви на петролна конференция в Сингапур, че се очаква повече от един милион барела дневно (bpd) американски суров петрол да отиде в Европа, за да компенсира липсата на руски доставки.

Всички очакват срещата на ОПЕК+ на 5 октомври, на която и Русия ще присъства. БГНЕС припомня, че организацията по-рано се споразумя за скромно намаляване на добива на последната си среща.

Тъй като ОПЕК+ добива доста под планирания добив, обявеното намаление може да не окаже голямо влияние върху предлагането.

Данните от миналата седмица показаха, че през август ОПЕК+ не е изпълнил целта си с 3,58 млн. барела дневно, което е по-голям недостиг, отколкото през юли.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм