Български морски асоциации сигнализитат, че Турция готви петорно увеличение на таксите за преминаване през Босфора и Дарданелите. От Министерството на транспорта посочват, че до момента не е постъпвала официална нота за предстоящо повишаване на таксите, а българските власти са изпратили официално писмо до турската страна за изясняване на казуса. 

Все повече руснаци купуват жилища в Турция на фона на мобилизацията в Русия

Подобно изменение на таксите може да бъде поискано от всяка от държавите-страни по „Конвенцията от Монтрьо“ в края на всеки петгодишен период от влизането ѝ в сила, като направи съответно предложение до другите договарящи се страни. Допускането му зависи от подкрепата на поне две страни, три месеца преди изтичането на петгодишния срок на документа. Всички държави-страни по Конвенцията за въвеждането на нови условия, следва да бъдат уведомени за подкрепеното предложение. Важно условие е, че освен предлаганите изменения, предизвестието следва да съдържа и мотивите, налагащи приемането му.

Турция прекъсва връзките с руските банки под натиска на САЩ

В писмото до турските си колеги служебният министър на транспорта Христо Алексиев категорично заявява, че българският бизнес в сектора ще бъде значително ощетен от подобни обстоятелства. Вицепремиерът е отправил искане към турския си колега Адил Караисмаилоглу за предоставяне на официална информация, като до изясняване на въпроса посочената мярка да не бъде прилагана.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм