Haй-мaлĸo 9 дyши зaгинaxa, a стотици бяxa зaтpyпaни пoд paзpyшeни cгpaди, cлeд ĸaтo Taйвaн бeшe paзтъpceн oт нaй-мoщнoтo зeмeтpeceниe oт 25 гoдини нacaм, cъoбщaвaт cвeтoвнитe aгeнции. Ранени са 934. Трусът със сила 7.2 по скалата на Рихтер е регистриран на 18 км от град Хуалиен малко преди 8 часа местно време.

Земетресението е причинило множество тежки повреди на сгради на острова, който има повече от 23 милиона жители.

Драматични кадри показват как многоетажни постройки в Хуалиен и на други места висят наклонени във въздуха. Крайбрежният град е едно от най-засегнатите места от труса. Издадени са предупреждения и за идните дни.

Въпреки тежката ситуация, се оказва, че строгите строителни разпоредби и информираността за бедствията са предотвратили по-голяма катастрофа за острова, който е в силно сеизмична зона.

Президентът Цай Инг-уен призова местните и централните правителствени агенции да се координират помежду си и заяви, че националната армия също ще окаже подкрепа.

Трусът е усетен в китайския мегаполис Шанхай. В Япония заповед за евакуация беше издадена за крайбрежните райони на Окинава, отменени са полетите на основното летище на острова. С предупреждение за опасни вълни за общо 23 провинции излязоха и властите във Филипините. По-късно  предупрежденията бяха отменени.

Това е най-силното земетресение в района от 25 години насам. През септември 1999 г. трус със сила 7.6 по Рихтер уби 2400 души в Тайван и разруши 5000 сгради.