Блестящо начало на новия творчески сезон постави Русенска опера с легендарната творба “Дон Жуан” на 17 септември. “Опера на оперите”, както наричат гениалното произведение на Моцарт, прозвуча на сцената на Доходното здание в своя класически вид отново след 9 години. Случи се благодарение режисьорската възстановка на постановката, дело на директора на Държавната опера Пламен Бейков.

Впечатляващи на сцената бяха всички оперни артисти и хористи, пианистката  Божена Петрова и помощник-режисьорите, а оркестърът под диригенството на маестро Димитър Косев показа високо интерпретационно ниво.

Въздействащ и запомнящ се образ изгради гласовитият баритон Добромир Момеков. Един от най-впечатляващите солисти на операта дебютира в ролята на русенска сцена. Ученикът на Никола Гюзелев прикова вниманието на публиката с интересното си превъплъщение от първата сцена до силния финал на постановката. Силен образ на Лепорело, слугата на Дон Жуан, извая изявеният солист на Музикалния театър - басът Момчил Миланов, който умело съчетава в ролята си светлата комедия и ужасната трагедия в пленяващия музикален шедьовър. 

Забавната оперна драма се превърна в бляскав дебют за тенора Иван Пенчев като Дон Отавио и за Теодор Петков, за когото ролята на Мазетто също е нова. Прекрасни женските образи изградиха обичаните от публиката талантливи оперни прими на Русенската опера. Силно въздействащ образ представи в ролята на изкусителката Церлина сопраното Даниела Караиванова. Изключителните Теодора Чукурска и Владислава Гарвалова на сцената се превъплътиха като Донна Анна и Донна Елвира. В ролята на Командора басът Пламен Бейков очарова за пореден път зрителите с артистичност и глас.

Режисьор на “Дон Жуан” е Огнян Драганов, художник - Иван Савов, диригент на хора - Стелияна Димитрова-Хернани, концертмайстор - Тамара Лазарова.

Русенската публика заслужено възнагради солисти и музиканти с бурни овации. В залата бяха и почитатели на оперното изкуство, които специално дойдоха от Разград, за да присъстват на откриването на новия творчески сезон. Директорът на Държавна опера - Русе Пламен Бейков след постановката написа: “Уважаема публика, бъдете по-често и за по-дълго с нас – ние ще се постараем това, което творим, да бъде достойно за вашето любопитство и за вашата преданост към нас!”. Той пожела успехи и удовлетворение в творческия сезон на целия екип. Оперната публика в града също очaква с интерес новите постановки на сцената в Малката Виена.