Българските бейзболисти за пореден път демонстрираха своята отдаденост и талант, като постигнаха нов впечатляващ рекорд за Книгата на "Гинес". Триото от шампионския отбор "София Блус" - Стефан Бешков, Димитър Насъпов и Теодор Каракашев - подобри постижението за най-много отиграни топки по земя в рамките на една минута (Most baseball ground balls fielded in one minute).

Как се случи рекордът

На 6 юли 2024 г., на стадион "Октомври" в София, българските бейзболисти постигнаха два изключителни опита, като реализираха първоначално 12 и впоследствие 13 "аута" за 60 секунди. Тези резултати надминаха досегашния рекорд от 11 отиграни топки, поставен от американците Джейк Арън, Андрю Уилямс и Бари Епстайн в Далас, Тексас, през юни 2022 г.

При първата дузина Насъпов удряше топката от хоума по земя, Бешков я хващаше на позицията на шортстоп и я хвърляше към Каракашев на първа база. За втория опит Бешков и Насъпов си размениха ролите.

Пътят към признаването

За да бъде признат официално рекордът, екипът на "София Блус" следваше строго изискванията на Книгата на "Гинес". Опитите бяха проведени в присъствието на двама свидетели, двама времеизмервачи, оператор и фотограф, които документираха всеки детайл. Всички необходими документи и видео материал вече са подадени в онлайн платформата на Книгата за рекордите и ратификацията се очаква в близките месеци.

Вдъхновение и подкрепа

Главният инициатор на рекорда, Стефан Бешков, сподели, че целта на това усилие е не само да поставят нов рекорд, но и да привлекат общественото внимание и да подпомогнат набирането на средства за бейзболните отбори и програми в България.

"Желанието ни беше да добавим нови предизвикателства и цели в нашите тренировки и да бъдем вдъхновение и добър пример за младите спортисти," каза Бешков.

Инициативата е част от целогодишната дарителска кампания на българската федерация по бейзбол и софтбол (БФБС), която има за цел да подпомогне националните отбори, особено детските и юношеските състави. Средства за подкрепа на тези програми могат да се превеждат по банковата сметка на БФБС, публикувана във "Фейсбук" профила на федерацията.