Трима болни от марсилска треска са лекувани в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик от началото на годината. 39 са извадените кърлежи от инфекционистите само за първите 10 дни на месец юни. Тази година кърлежите се активираха по-рано заради топлото време и достатъчните дъждове.

„Само част от кърлежите се вадят в Инфекциозното отделение. Много хора, особено по селата, които са отглеждали животни, не стигат до отделението и ги премахват сами. Самият кърлеж не причинява болест. Той е заразен с микроорганизъм, който може да причини заболяване. Пазарджишкият регион е ендемичен за марсилска треска. Тази година обаче имаме само няколко случая. Кърлежи сваляме, но не се развива заболяването“, обясни началникът на отделението доц. д-р Мария Пишмишева.

Другата болест, която е най-разпространена в България, е лаймската борелиоза, но тя не е характерна за Пазарджишка област. Доц. Пишмишева препоръчва свалените кърлежи да се изследват дали са заразени с причинителя на лаймската болест, но подобни изследвания се правят в столицата. Тя съветва кърлежите да не се пипат с голи ръце, да не се мачкат и изстискват, а да се премахват с ръкавици и очила на очите. Кърлежът не трябва да се третира с мазнина и да не се сваля, ако не се знае точно по какъв начин. По-добре е да се потърси специализирана помощ.