Новият театрален сезон в Габрово започна с възстановяването на спектакъла „Жана д'Арк“ (с номинация „ИКАР“ 2016 в категория „Водеща женска роля“ за Гергана Змийчарова). Сътворен по текстове на Шилер, пиесата „Чучулигата“ на Жан Ануи, Керил Чърчил, авторски текстове на актьорите и режисьора Петринел Гочев, спектакълът се завръща мощно с обновен актьорски състав - Гергана Змийчарова, Ивайло Драгиев, Димо Димов, Адриана Димова, Петко Койчев, Надежда Петкова, Светослав Славчев, Виолина Доцева, Петър Рангелов, Любомира Башева.

Спектакълът разглежда контраста между света на властта и силата и света на момичето Жана, което със своята обаятелност и упование в Бог повежда армията в битка. С ярки образи и запомнящи се картини представлението разглежда темата за светостта и нейното място в света през вековете до днес.

Емблематичният спектакъл на Габровския театър има следващо представление на сцената на театъра на 19 септември от 19 часа. Според Гергана Змийчарова, която пресъздава образа на Орлеанската дева, новата версия не е по-различна, но носи нови послания, актуални за днешния ден. Чуйте какво споделя тя пред Дарик радио по време на рабатата си по възстановяване на спектакъла.