От 5 до 7 октомври 2023 г. ще се проведе Третият литературен фестивал „Писмените съкровища на Долен Дунав“, организиран от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе.

Форумът, чието начало беше положено през 2021 г., се фокусира върху литературното наследство на трансграничния регион Румъния-България, с поглед към младата публика. 

Фестивалът ще започне на 5 октомври в 18:00 ч. в зала Заседателна с Вечер с Мира Радева и Симеон Идакиев. Известният социолог, анализатор, коментатор на политическите и обществени събития Мира Радева ще гостува с филма „Да се влюбиш в Непал! Две седмици около масива Анапурна в Хималаите“, в който разказва за Непал и неговите хора. За изкачването на превала Торунг Ла 5415 метра. За откъсването и любовта! За малките неща, които правят живота красив. За сливането с непознатото, в което откриваш същността си. Веднага след нея е срещата с легендарния журналист, дългогодишен продуцент и водещ на предаването „Атлас“ на БНТ, пътешественик, леководолаз и ветроходец Симеон Идакиев, на която издателство Вакон ще представи трите му книги „Мечта по Южния кръст“, „От Олимп до Тибет“ и „Омагьосаните острови“.

В програмата на Третия литературен фестивал на 6 октомври са включени три интересни събития:

І. През 2023 г. се навършват 100 години от монтирането на часовника в кулата на библиотеката. Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в партньорство със Сдружение „РусчукБГ“ и група „Русефилм“ към Възрожденско читалище „Зора 1866“ организира отбелязването на годишнината на часовника:

от 17:00 ч. в Часовникова кула – презентация „История на „раждането“ на часовника“ на Александър Първанов Сдружение, Сдружение „РусчукБГ“; 

от 17:30 ч. в Заседателна зала – прожекция на филма „Пазители на времето“ на група „Русефилм“ към Възрожденско читалище „Зора 1866“ с художествен ръководител Пламен Личев.

ІІ. В 18:00 ч., в Читалня (синя) І етаж, журналистът Георги Ангелов ще представи авторската поредица на Пламен Асенов „Великите европейци“ - радио портрети на значими фигури от европейската история и култура. Взимайки по малко от биографията на всеки един от тях, авторът композира всичко останало. Силният му интерес  към  провокативните личности на епохата иска да покаже, че не винаги отпечатъкът от тях е положителен. Пламен Асенов е журналист, работил за редица вестници. Бил е кореспондент на BBC. Автор е на пиеси, поезия, белетристика, литература за деца и сценарий за документален филм.

ІІІ. Също от 18:00 ч., но в зала Заседателна започва литературната вечер на Мария Донева. Лъчезарната българска писателка и преводач ще „почерпи“ с прекрасната си поезия за възрастни, ще сподели своята житейска философия и ще обмени положителна енергия.

Мария Донева има още едно участие в рамките на Третия литературен фестивал „Писмените съкровища на Долен Дунав“. На 7 октомври, в 11:30 ч. тя кани на среща във фоайето на русенската опера децата от всички възрасти, на която ще представи своята богато  илюстрирана книга „Мишките отиват на опера“. От тази невероятна история читателите ще научат има ли правилен начин да се мечтае, как да се държат по време на спектакъл, за какво мечтаят мишките и за кого е предназначено изкуството „опера“.

Библиотеката изказва своята благодарност на творците, които се включват в програмата на фестивала, на издателствата Вакон и Жанет 45, на Държавна опера – Русе, на Сдружение РусчукБГ и Група Русефилм към Възрожденско читалище Зора 1866 с художествен ръководител Пламен Личев за партньорството при организирането на форума.

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ кани всички русенци на фестивал от 5 до 7 октомври!