Започна заседанието на парламента в Скопие, който обсъжда предложението за преговорна рамка за започване на присъединителни преговори за Европейския съюз, предложено от френското председателство на Съвета. Днешното обсъждане е трето поред.

Според списъка на регистрираните депутати има още трима, които имат право на дума, след което Собранието ще трябва да се произнесе по френското предложението за преговорната рамка.

РСМ: Депутат изгори „френското предложение“ (видео)

Дискусията през последните два дни премина в напрегната атмосфера. Опозицията вдигна шум по време на изказванията на депутатите от управляващото мнозинство, имаше и словесни конфликти и взаимни обвинения между депутатите от правителството и опозицията.

Дебат по същество за Френското предложение така и не се състоя, а се превърна в една антибългарска истерия, в която депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и Левицата говореха за български фашисти, българизация, асимилация, апартейд и дори… стерилизация.

Преди започване на дебатите в македонския парламент открити писма с призив да се приеме Френското предложение отправиха президентът на Франция Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, еврокомисарят по външна политика Жозеп Борел и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

В края на юни българският парламент с огромно мнозинство подкрепи Френското предложение и призова властите в Скопие също да го приемат.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм