Трети ден хеликоптер Ми-17 от 24-а авиобаза – Крумово ще участва в гасенето на големия горски пожар в землището на селата Елшица и Левски, Община Панагюрище, Област Пазарджик, съобщиха от Министерството на отбраната. В потушаването на пламъците се очаква да се включат огнеборци, доброволци, горски служители, както и екипи на "Асарел-Медет" АД, които прокарват просеки с тежка техника, за да спрат разпространението на огъня.

Три вертолета участваха в потушаването на пожара през вчерашния ден. Екипажите на двата хеликоптера Ми-17, които излетяха от авиобаза Крумово последователно в 7.10 ч. и в 7.21 ч. в продължение на повече от 6 часа изпълняваха задачи по разузнаване и пожарогасене от въздуха на горския пожар. Те извършиха общо 93 пуска и хвърлиха повече от 180 тона вода, след което се прибраха в авиобазата. На борда на хеликоптерите бяха представители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пазарджик, информират още от военното ведомство.

Веднага след тях, в 14.54 ч. от авиобаза Крумово излетя вертолет „Кугар“, който продължи гасенето на пожара от въздуха.

Над 200 души са участвали в гасенето вчера, по данни на областния управител Трендафил Величков. На терен са били 80 пожарникари, още толкова горски служители, много доброволци. Направени са замервания от експерти на РИОСВ, установено е, че няма замърсяване на въздуха в село Елшица.

По последни данни, пожарът е засегнал 3000 дка площи, а стотици декари държавни горски територии са безвъзвратно унищожени. Големи щети са нанесени също в земеделски имоти и пчелини. Община Панагюрище обяви бедствено положение.

Засега няма опасност за хората от близките населени места.