Бъбреците на 41-годишен мъж от София бяха трансплантирани на мъж и жена с хронична бъбречна недостатъчност в Александровска болница, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. 

Мъжът и жената са били избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6 поканени за оценка от листата на чакащи. Донорът им е изпаднал в мозъчна смърт, вследствие на мозъчен кръвоизлив. 

Мъжът е на 44 години от Бургас, на хемодиализнодиализно лечение от пет години. Жената е на 34 години, от Варна, и все още не провежда диализно лечение. След интервенцията трансплантираните се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата.

Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели и диуреза.

"Екипът на УМБАЛ "Александровска" изказва искрени съболезнования на близките на починалия мъж и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент", пишат от болницата. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм