Доналд Тръмп остава единственият значим кандидат за президентската номинация на Републиканската партия, след като бившата постоянна представителка на САЩ в ООН Ники Хейли се отказа от надпреварата, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Хейли, бивша губернаторка на Южна Каролина и постоянен представител на САЩ при ООН по време на управлението на Тръмп, обяви това в реч в Чарлстън днес - ден след Супервторника, когато Тръмп я победи категорично в 14 от 15-те надпревари на Републиканската партия.

"Дойде време да прекратя кампанията си", каза Хейли. "Не съжалявам за това", допълни тя.

Що се отнася до демократите, президентът Джо Байдън спечели първите първични избори на партията.

Кои са основните кандидати в надпреварата за президентските номинации?

Доналд Тръмп

Бившият президент обяви началото на третата си кампания за Белия дом на 15 ноември в имението си "Мар а Лаго", с което принуди Републиканската партия да реши дали да приеме един кандидат, чийто отказ да признае поражението си през 2020 година, предизвика атака срещу Капитолия.  

Фаворитът на Републиканската партия продължава да е много популярен сред членовете ѝ, въпреки че влезе в историята като първият американски президент с два импийчмънта.

През март Тръмп стана първият бивш президент на САЩ, срещу когото бяха повдигнати обвинения в 34 престъпления, свързани с фалшифициране на бизнес документи като част от схема за "купуване на мълчание". Оттогава той бе обвинен в още 57 престъпления по три други наказателни дела.

Джо Байдън

Президентът Джо Байдън официално обяви началото на кампанията за преизбирането му на 25 април с видео, в което призовава гласоподавателите да му дадат време, за да "приключи тази работа“.

В края на евентуалният му втори мандат Байдън, който е най-старият президент в американската история, ще бъде на 86 години. Това породи някои критики, свързани с въпроса дали може да служи на САЩ ефективно. Значим брой гласоподаватели на Демократическата партия дадоха знак, че биха предпочели той да не участва в надпреварата, въпреки че се очаква да спечели с лекота президентската номинация на демократите.

Дийн Филипс

Конгресменът от Минесота е първият избран демократ, който създава предизвикателства пред номинирането на Байдън. Той обяви кандидатурата си на 27 октомври.

Въпреки че Филипс възторжено обсипваше Байдън с похвали, 54-годишният конгресмен смята, че демократите се нуждаят от гласовете на по-млади хора, за да се избегне кошмарният сценарий, при който Тръмп печели нов президентски мандат.

Филипс е един от най-заможните членове на Конгреса и е наследил от доведения си баща компанията за алкохол "Филипс дистилинг къмпани“. В миналото той е бил неин президент, но освен това е управлявал и компанията за производство на сладолед "Таленти“.

Робърт Ф. Кенеди-Младши

Авторът на бестселъри и адвокат, специализиран в сферата на екологията, обяви на 9 октомври, че се отказва да бъде кандидат за президент на Демократическата партия и започва независима кампания.

Той е племенник на президента Джон Ф. Кенеди и син на главния прокурор Робърт Ф. Кенеди. На 9 април Роберт Ф. Кенеди-младши стартира кампания с идеята да се съревновава с Байдън за президентската номинация на демократите. Когато обяви, че започва независима кампания, той посочи, че възнамерява да привлече на своя страна както гласове на симпатизанти на Байдън, така и на поддръжници на Тръмп.

Кенеди беше една от водещите фигури на движението срещу ваксините, като експерти по обществено здраве и дори членове на собственото му семейство определиха работата му като подвеждаща и опасна. През последните години той поддържа връзки с политици от крайната десница.

Джийл Стайн

Джил Стайн е екоактивистка, която участва в президентските избори през 2016 година като кандидат на трета партия и демократите я обвиниха, че помага на Тръмп да спечели надпреварата за Белия дом.

На 9 ноември Стайн обяви, че отново ще се кандидатира за президент под флага на Зелената партия, за да предложи "избор на хората извън провалилата се двупартийна система“.

През 2016-а година тя се изправи срещу Хилари Клинтън и Тръмп, но спечели около 1% от гласовете.

Корнел Уест

Корнел Уест е прогресивен активист и учен. На 5 октомври той заяви, че се отказва от кандидатурата си за президент под знамето на Зелената партия и че ще участва в изборите като независим кандидат.

Уест написа в социалната "Екс“, че мотивът за решението му е да "сложи край на желязната хватка на управляващата класа и да осигури истинска демокрация". "Трябва да разкъсаме хватката на двупартийната система и да дадем властта на хората", допълни той.