Кметът на Париж Ан Идалго има послание към плъховете, които се навъдиха в Града на светлината: Защо не можем да бъдем приятели?

След години, прекарани в борба с паразитите, тази седмица администрацията на Идалго обяви, че възнамерява да предприеме различен подход и да се опита да постигне по-мирно съжителство с гризачите, съобщават от POLITICO.

Плъхове с раници могат да помогнат за спасяването на оцелели при земетресение

"С напътствията на кмета решихме да създадем комисия по въпроса за съжителството", обяви Ан Суирис, заместник-кмет на града по въпросите на общественото здраве, по време на заседанието на Съвета на Париж в четвъртък. Тя добави, че групата ще има за задача да намери метод за справяне с плъховете, който да се окаже едновременно "ефективен" и "не непоносим" за парижани.

Съобщението предполага отклонение от плана на града за борба с плъховете от 2017 г. - стратегия на стойност 1,7 млн. евро, която включваше инсталиране на херметически затворени кофи за боклук в целия град и широко използване на отрова за плъхове в хиляди агресивни операции за унищожаване.

Съобщението на Суирис беше посрещнато с освирквания от политици като Жофроа Булар, кмет на 17-и район на града, който многократно е изразявал загриженост относно "разпространението на плъхове" в града.

„Ориент експрес“ пристига във Варна

"Екипът на Ан Идалго никога не разочарова", написа Булар в Туитър, изразявайки недоверие към мекия подход към проблема с гризачите. "Париж заслужава нещо по-добро."

Но асоциации за защита на правата на животните като Paris Animals Zoopolis приветстваха факта, че градът е заложил на по-сърдечни отношения с популацията на гризачите в града.

"Сегашните методи са неефективни и жестоки", написа групата в Туитър. "Създаването на работна група, която да обмисли и експериментира с нови методи, е от съществено значение; подкрепяме алтернативи, различни от борбата с вредителите."

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм