Треньорът е същият. Съставът е същият. И все пак този Черно море е много по-различен от онзи миналия сезон, или година-две по-рано. Силният старт започна да става патент за "Морето", но накрая все нещо не достигаше за призово място или мачове на европейската сцена. Този път няма да е така, колкото и смело да звучи тази прогноза.
Точно този малшанс, който преследваше "моряците" преди, сега ги направи по-различни, по-уверени и по-узрели. Естествено, че този процес се случва и благодарение на Илиан Илиев, който явно намери правилния подход за промяна на манталитета на футболистите. И най-неутралният фен, който следи играта на варненци от началото сезона, е усетил един различен Черно море. Дори от начина, по който излизат на терена играчите преди мач, лъха самочувствие. А това не е за подценяване, ама никак.    


 Ако миналия сезон отборът редуваше силни мачове срещу силни съперници с отпускане и загуба на ценни точки срещу по-непретенциозни тимове, сега прошка няма. И със силния - силен и срещу останалите - безапелационен. Без значение срещу кого играят, момчетата на Илиан Илиев са много концентрирани през целия мач и стриктно се придържат към указанията му. Да, имаше известно отпускане в защита срещу Арда навън и Етър у дома, но явно си бяха извлекли поуките, защото в следващите 5 мача инкасираха само 2 гола. Много важен тест се явяваха домакинството срещу шампиона Лудогорец и гостуването срещу вицешампиона ЦСКА, чийто изход щеше да подскаже дали на родната ни футболна сцена се появява един порастнал Черно море. Факт е, че планираният сценариий на Илиан Илиев за провеждането на мача срещу шампионите беше коренно различен от последните двубои срещу тях. Той заложи капан, с който спечели треньорския дуел с Ивайло Петев. Истината е, че успя да излъже съперника. Това бе единственият мач от всичките 9 от началото на сезона, в който Черно море игра умишлено прибран толкова трайно в собствената половина. Целта оправда средствата. Отборът бе убедителен и безапелационен следващия кръг и на "Армията" с различен подход, с който надигра съперника, като не бе далеч от това да си тръгне с пълен актив от точки. Гостуванията срещу останалите два отбора от топ четири миналия сезон - ЦСКА 1948 и Левски, както и домакинството между тях срещу лидера Локо Пд, са поредните тестове, които трябва да издържат "моряците", за да затвърдят окончателно усещането, че са готови за нещо голямо. Успоредно с това, да продължат да подхождат изключително отговорно към всеки съперник, без значение от мястото му във временното класиране, така както го правеха до сега. 

Точно постоянството и самочувствието, които демонстрира "Морето" този сезон, могат да го изстрелят сред призьорите в крайното класиране. Отборът изглежда толкова стабилен, че оставя впечатлението, че дори да се допусне съдийска грешка в негов ущърб, ще я компенсира. Сезонът е дълъг. Много неща има да се случват. От голямо значение ще е широчината в състава. Ще има контузии, ще се натрупат картони и тепърва ще се види колко зависим е отборът от определени играчи в определени линии. Това са все фактори, които ще се окажат определящи за мястото, към което се е отправил, без то официално да е афиширано като цел. Три са козовете на Илиан Илиев в тази битка: обиграност, идентичност и публика. Обиграност, защото съставът през годините търпи много леки корекции и играчите се познават твърде добре. Идентичност, защото в разширения състав има достатъчно футболисти, продукт на клуба, които дали в титулярния състав, или от резервната скамейка, са с ключови изяви в мачовете и лоялни към емблемата. Публиката, защото спойката между отбор и фенове е на различно ниво. Може би никога в последните години не е била така ярко изразена, както в момента.