Октомври 2023 година ще се окаже най-топлият октомврийски месец в района на столицата в последните над 20 години. Този октомври ще бъде дори по-топъл от рекордно топлия октомври на 2012 година. До днес средната денонощна температура в района на София е 14,5 градуса.

Топло, наистина топло. А средносрочните модели прогнозират това необичайно меко време да продължи и в първите дни на ноември. 

Октомври не беше особено дъждовен, сухо е и всички очакваме валежи. Има ли вероятност за повече валежи в близките дни?

Това е въпросът, който вълнува и членовете на Синопточната комисия. Ето защо разгледахме внимателно синоптичните модели - GFS (американски) и ECMWF (европейски).

Топлото време “захапва” и първите дни на ноември"Летящи чинии" над София, заради фьонов ефект. Снимка: Людмил Кърджилов, Дарик радио

И двата модела, които се използват за средносрочно прогнозиране от големите метеорологични центрове, включително и от НИМХ, показват, че от средата на следващата седмица, 1-ви ноември, времето ще стане по-динамично, с вероятност за повече валежи почти над цялата страна.

Това ще бъде свързано с поредното активизиране на средиземноморските циклони, чийто центрове ще преминават през страната или южно от нея. При такава синоптична обстановка се очаква да вали повече. Ще разберем повече дали това ще се случи на заседанието ни във вторник следващата седмица.

Сега обаче знаем, че времето и днес, и утре, и в неделя, когато е денят на кметските избори, времето остава топло и без валежи.

Това е добра прогноза, въобще тази есен върви необичайно топла, което е само в плюс за всички нас, които даваме по-малко пари за отополение.

Вероятно по-ниски температури ще видим в дните след първи ноември, но за момента не изглежда те да се понижат до нормалните за началото на този есенен месец. Но по високите западни полета ще усетим полъх на есента.

Докато в района на Балканите, но и в Европа като цяло, времето е по-топло от обичайното, заради установената специфична атмосферна циркулация, в САЩ очакват първото сериозно зимно застудяване и първите снегове и снежни бури. Студът ще бъде необичайно силен за края на октомври, а застудяването ще обхване големи части от континенталните САЩ. Това ранно силно застудяване се дължи според данните на системата на полярния вихър, който ще изпрати на юг голямо огнище на студен въздух през Канада към САЩ.

В обобщение - в района на Балканите остава сравнително топло с температури до 10 градуса над обичайните за този период на годината, като от средата на следващата седмица се очаква да вали повече и да видим слабо понижение на температурите.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм