Тонове мъртва риба са извадени от река Одер, която тече по протежение на част от границата между Полша и Германия, докато служителите на водните власти предупреждават хората да не влизат в реката, а полското правителство обещава да разследва евентуално замърсяване.

При спецакция спипаха двама да ловят риба с електрическо устройство - единият е задържан

Пожарникари и доброволци са извадили около пет тона мъртва риба от град Олава в Югозападна Полша, съобщиха служители на Държавния воден холдинг, който управлява полските национални води.

Органите за опазване на околната среда съобщиха, че са уведомили прокуратурата за потенциалното замърсяване на реката, която е втората по дължина в страната.

27 юни е Световен ден на риболова

Полски държавни служители ще посетят Олава. Министър-председателят Матеуш Моравецки заяви, че всяко замърсяване е възмутително и обеща да накаже отговорните лица.

Мъртва риба вече може да бъде открита на около 300 км северно от Олава, където Одер тече покрай границата с Германия, заяви Ева Древняк, биолог, работеща с опозиционната група "Гражданска коалиция", и обвини правителството, че не е реагирало достатъчно бързо. "Мъртва риба тече в Одер от две седмици и хората не са информирани за това, видях десетки хора да се къпят в реката преди седмица и половина, те не са знаели за опасността, това е скандално", каза тя.

Засякоха рибарски кораб с нелегален улов край Варна (СНИМКИ)

Регионалните органи за опазване на околната среда във Вроцлав заявиха, че пробите от водата на Одер, взети на 28 юли, показват 80% вероятност да съдържат мезитилен, токсично вещество, въпреки че то не присъства в пробите, взети след 1 август.

Ниските нива на реките, дължащи се на сушата в Европа, може да са засилили евентуалното замърсяване, заяви ръководителят на Държавния воден холдинг Пшемислав Дака. Той добави, че подозират, че във водата може да е попаднал силен окислител, който да е довел до рязко повишаване на нивата на кислород, което може да навреди на рибата. Той добави, че няма причина за паника и че ситуацията се подобрява.

Невиждана миграция и много мъртви делфини по българското Черноморие

Междувременно няколко германски окръга, граничещи с Полша, предупредиха местните жители да избягват водата в реката и да не ядат риба от Одер, докато не се изясни причината за смъртта на рибата.

"Съобщенията от Одер са просто ужасни", заяви в Twitter Михаел Келнер, високопоставен политик от германската партия на Зелените. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм