Резултати от вота в Европа отговарят на тезите, които се развиваха предизборно, че ще има едно крайнодясно нахлуване в Европейския парламент, в резултат на което, избирателите заложиха на сигурното. Това заяви в ефира на Дарик съпредседателят на Зелено движение Тома Белев по повод затвърдените позиции на Европейската народна партия (ЕНП). По думите му най-силната партия в Европа се е провалила в това да налага някакви зелени приоритети и се е възползва от това свое проваляне да обясни колко е лоша Зелената сделка. 

“Това, от което в момента обществото се интересува е сигурност - политически партии, които им обещават сигурност в икономически и политически план. Темите за околната среда бяха счетени за лукс и отложени за друг път”, каза Белев.

Той подчерта, че Зелената сделка, която виждаме в последните години на действащата Европейска комисия (ЕК), всъщност е в резултат на политиките на ЕНП и на социалдемократите.

Всъщност от ЕНП в последната година започнаха  да обясняват как Зелената сделка, която те развиваха, забавя развитието. И гражданите повярваха. Всъщност това, което виждаме е точно обратното, а именно, че ЕНП не можаха да постигнат голям успех в налагането на някакви зелени приоритети, например регламента за природно възстановяване така и не беше приет, амбициите за нулево замърсяване на въздуха и водите не успяха да бъдат покрити, изобщо ЕНП се провали в това да налага някакви зелени приоритети и се възползва от това свое проваляне да обясни колко е лоша Зелената сделка. Тяхната Зелена сделка, посочи Белев.

Винаги е лесно да играш със заплахи това, което видяхме и на националните и на Европейските избори, беше игра със страховете на гражданите.

Националните избори

Този парламент е избран с ⅓ от гласовете на избирателите, изтъкна Белев. По думите му се наблюдава една все по-задълбочаваща се ерозия на доверието към парламентарната форма на управление, която политиците трябва да се опитат да адресират по някакъв начин. Гражданите не виждат ползата за себе си от участие в избори, посочи още екологът.

Чуйте целия разговор в прикачения звуков файл.