За следващия едногодишен период цената на електроенергията от „АЕЦ Козлодуй” ще остане практически непроменена. Средното изменение на цената на тока от 1 юли ще бъде около 2%. Това заяви на брифинг председателят на КЕВР Иван Иванов относно поскъпването на електроенергията. 

За следващия едногодишен период цената на електроенергията от „АЕЦ Козлодуй” ще остане практически непроменена, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов и обясни как се стига до този резултат.

“Първоначалното заявление на АЕЦ “Козлодуй” беше за повишаване на цената с 30%. Впоследствие това заявление беше оттеглено и в понделник, преди два дни, в Комисията постъпи второ заявление от АЕЦ “Козлодуй”. Когато съпоставяме това второ заявление със заявлението, което дружеството, ядрената централа направи преди една година, виждаме, че има почти пълно съвпадение в поисканата от АЕЦ “Козлодуй” цена”, заяви Иван Иванов.

Експертите на КЕВР вече са очертали рамката на цената на електроенергията от 1 юли и средното изменение ще е с около 2%, посочи още той.

“Когато казвам “около” има две основания за това. Първото, че все още се извършват изчисления от експерти на комисията, все още екипи на КЕВР проверяват правените от енергийните дружества инвестиции с оглед на тяхното отразяване в ценовото решение. Второто основание, има неизбежни различия между цената на трите дружества, снабдителни за България. Това различие ще съществува, разбира се, и в решението на 1 юли, но отново повтарям - средната промяна на цената на електрическата енергия ще бъде около 2%”, заяви Иванов.

Той определи всички други тълкувания като спекулативни.

В последните 10 години няма годишно решение, в което промяната в цената на електрическата енергия да е около 2%, тя винаги е била повече, подчерта Иванов.

“Миналата година тя беше 4,7% средното изменение на цената, по-миналата година беше 4,3%. Тази средна промяна с около 2% е значително по-ниска от индекса на инфлация в изминалия едногодишен период и прогнози за инфлацията в следващия едногодишен период”, заяви председателят на КЕВР. 

Тази промяна с около 2% е значително по-ниска от границата, която се определя за България като страна-кандидат за еврозоната, която е 3%, каза още Иванов. По думите му, по такъв начин КЕВР подкрепя със своето решение усилията България да стане член на еврозоната.

Във вторник ГЕРБ-СДС и ДПС събраха подписи и внесоха искане за извънредно заседание на Народното събрание във връзка с цената на тока. Заседанието щеше да е второ извънредно за деня. Паралментът не заседава, защото три пъти не успя да събере кворум.