С обявеното бедствено положение Варна стана за смях на цялата държава. Това заяви общинският съветник от ГЕРБ и бивш председател на местния парламент Тодор Балабанов. Според него удължаването на режима е станало при нарушаване на процедурите и неспазване на указанията на областния управител.

Очаква се отмяна на бедственото положение във Варна

Заповедта за удължаване на бедственото положение бе скрита допреди няколко дни, като такива заповеди трябва да се разгласяват публично, посочи Балабанов. Той припомни, че по време на бедствено положение разходването на средства на практика е безконтролно  и непрозрачно. Правят се директни възлагания на пряко избрани фирми, без обществено поръчки, търгове и конкурси.

Според общинския съветник не е било наложително обявяване на бедствено положение във Варна. В други общини в областта като Вълчи дол и Аксаково, където положението след бурния вятър и снеговалежите е било по-тежко, са били в бедствено положение само няколко дни, докато във Варна то продължава близо 2 седмици.

„От една страна казват на хората „Не излизайте от дома си!”, а от друга ги призовават да излизат да почистват с тях”, коментира още Тодор Балабанов действията на местната власт във Варна.

След отмяна на бедственото положение, което се очаква да стане до края на днешния ден, от ГЕРБ смятат да отправят официално питане до кметската администрация за това какво е наложило удължаването на бедственото положение и какви средства са били изразходвани чрез директно възлагане.

Общинските съветници от ГЕРБ заявиха, че хора от екипа на кмета Благомир Коцев се разхождат и раздават разпореждания, без да е ясно на каква позиция са и каква длъжност заемат. Не било известно да има заповед за назначаване на Диян Иванов, посочен като заместник-кмет в публикация на Пресцентъра на Община Варна.

„Иванов е личният фирмен адвокат на Благомир Коцев, семейството му и бизнеса им. Този човек ще отговаря за юридическите  въпроси, след като е бил от страната на ресторант „Хоризонт” при подаване на жалбите срещу заповедите за ограничаване на автомобилите в Морската градина. Това е тежък конфликт на интереси”, заяви бившият кмет и настоящ общински съветник от ГЕРБ Иван Портних. Той припомни, че кантората на Диян Иванов сключи договор за правни услуги с Областна администрация докато начело беше Благомир Коцев и това е предмет на досъдебно производство, разследващо престъпление по служба.

По отношение на обновяване на уличната инфраструктура, проектите, подготвени от предходното ръководство на Община Варна, дават на сегашната администрация активен фронт за поне година напред. Новото ръководство наследява проекти за над 100 милиона лева, като напълно готови за реализация, с осигурено общинско финансиране, са проекти за над 20 милиона лева, посочи Иван Портних.

Милиони левове за Варна обещал Асен Василев

При наличие на държавно финансиране би било добре да се финансира изграждането на новата библиотека и реализация на проекта за нова сграда на Математическата гимназия. Друг важен за града проект, за който би било добре да се осигури финансиране, е горният поясен колектор, който би решил проблема с дъждовните води, които идват към центъра от високите зони на града. Паркингът към Двореца на културата и спорта да бъде изграден с държавни средства, вместо да се тегли заем, предлагат още общинските съветници от ГЕРБ.