До края на 2023 завършва първият етап от ремонта на ул. „Виа Понтика“ в Созопол и тя ще бъде напълно модернизирана, с асфалтова покривка и тротоари, каза пред Дарик кметът на общината Тихомир Янакиев. Преди дни в Министерството на регионалното развитие беше подписан договорът, чрез който ще бъде отпуснат остатъкът от средствата или близо 1,5 млн. лв.

"Улицата  е разделена на два етапа условно. Единият стига малко след Созополис. Втори етап продължава до Каваци. С оглед на това, че предстои ремонт на В и К структурата от Южната страна на Буджака, вторият етап продлъжава след като бъде положена новата водопроводна структура. Улица "Виа понтика" в нейния първи етап ще бъде изцяло модернизирана, с асфалтова покривка и с тротоари. Мисля, че го дължим на хората, които живеят в района и на тези, които почиват там, тъй като много години назад не се е правило нищо за ремонтиране на тази улица, а тя е основната артерия на Буджака. Това беше изключително важно решение от наша страна и се радвам, че успяхме да осигурим финансирането“, каза още г-н Янакиев.

Повече за промяната и обновяването на инфраструктурата, можете да чуете в звуковия файл или да прочетете по-долу:  

- Созопол посрещна туристическият с повече места за паркиране в Стария град, какви други инфраструктурни подобрения бяха направени?

-  За начало увеличихме общия капацитет на паркоместата. В целия град има над 200 допълнителни паркоместа в обособените зони. Въведохме в експлоатация и нови. Правим това, от което има нужда . Съзнавам, че това е една от дейностите, която освен че носи финансов поток в Общината, облекчава престоя на туристите и на нашите съграждани. Затова беше важно да инвестираме в това направление.

Неслучайно вече втора година функционира и синя зона върху места, които са близо до обществени сгради и които преди това са били забранени за паркиране, незнайно защо. При положение, че Созопол е град, където всяко едно местенце е изключително важно, как няма да си използваме земята. Това според мен е нехайство. От администрацията направихме така, че всяка педя земя да се използва по предназначение. Знам, че има още много да се желае в тази сфера, но Ви уверявам, че работим в тази посока. Неслучайно направихме и транспортен план на град Созопол. Дълги години Созопол нямаше транспортна схема, но сега вече се инвестира в това.

- Като става въпрос за пътна инфраструктура, вие първи повдигнахте темата за компрометирания мост на Черноморец.

- Не само аз. Кметът на Черноморец, г-н Деспов, също беше активен. Целта ни беше, възможно най-бързо мостът да бъде включен в изпълнението на проекта, който предвижда ремонт на пътя до Царево.  Мостът е много опасен. Даже на място бях завел и новия началник на АПИ, за да го запозная със състоянието на отсечката, както и със състоянието на пътя от хижа "Странджа" до село Росен. Той също е държавен и се стопанисва от АПИ. Той с очите си се увери, че този път трябва час по-скоро да бъде ремонтиран. Тоест това са двете невралгични места, които са собственост на държавата, стопанисват се от нея и ние, местните хора, държим спешно да бъдат ремонтирани.

- Наскоро получихте висока оценка от социалния министър като пример за интегриране на социалните и здравни услуги в Созопол. Но оказва ли държавата на общините необходимата подкрепа?

- Държавата е натоварена с много ангажименти в областта на социалната сфера, но успоредно с това, дава възможност на общините да кандидатстват и да печелят проекти, в това направление.  Сега спечелихме проект "Бъдеще за децата" на стойност 355 000 лв. по програма "Развитие на човешките ресурси" 2021-2027.

Ще отворя една скоба, ние изкарахме изключително труден мандат, защото европейското финансиране за периода 2021-2027 г., започва да излиза едва сега, във втората половина на 2023г. Две години за България нямаше отворени Европейски програми, които ние да използваме и по този начин да осигурим благосъстоянието на нашите жители. Това е вече зад гърба ни и искрено се надявам, отсега, че при отварянето на програмите, ще съумеем да се възползваме и да наваксаме забавянето, което не беше по наша вина.

Ние кандидатстваме по няколко проекта. Един от тях е свързан с обновяване на сградата на Община Созопол, енергоспестяващи мерки на сградата на Общинската администрация. Това е от Национален план за възстановяване и устойчивост и е проект на стойност близо 2 милиона лева. Към Министерството на младежта и спорта имаме проект за текущи ремонти и модернизация на съществуващо спортно игрище в двора на училище "Христо Ботев" в град Черноморец. Той е на стойност почти половин милион лева. Кандидатствали сме за въвеждане на енергоспестяващи мерки на общинска сграда - за филиала на детска градина "Делфинче" в село Атия. Стойността на проекта е близо 1 млн. лв.. Имаме и проект за ремонт, обзавеждане и оборудване, въвеждане на мерки за енергийна ефективност и осигуряване на достъпна образователна среда в училище "Св. Кирил и Методий", град Созопол. Това е изключително голям и сериозен проект на стойност почти 4, 5 млн. лв.. Имаме идентичен проект за училището в село Росен, за близо 2,5 млн. лв.. Той вече е спечелен и всеки момент предстои да подпишем договорите по него. В общи линия сме много активни и работата ни дава резултати.  

Подали сме документи и по друг страхотен проект. Той ще ни позволи да направим цялостен ремонт на Амфитеатралното пространство до сградата на читалището. Там ще се изградят нови съблекални, тоалетни, ще има осветление, озвучаване, нови седалки, ще бъде увеличен капацитетът на самото съоръжение.

Имаме ли възможност, не ни е страх от работа, действаме. Чух коментари и нападки по темата, че не се усвояват европроекти. Звучат ми като думи на хора, които не се интересуват и не са запознати с реалната ситуация и просто демагогстват.

Истината е, че почти 3 години нямахме възможност да ползваме европейско финансиране от новия програмен период. Но това не означава, че не сме се възползвали от финансиране от стария програмен период.

За какви цели бяха насочени?

Монтирахме още един понтон на пристанището в Созопол, направихме ремонт на прилежащия паркинг към пристанището, сега ще бъдат доставени мобилни станции за зареждане на гориво, направихме и видеонаблюдение. Правят се и се работи по много неща. Друг е въпросът, че когато се получи рязкото отваряне на всички програми, по-малките общини като нашата нямат големия човешки ресурс, като на областните центрове, в които по проекти работи голям екип.  И все пак се справихме. Не мога да кажа, че е достатъчно. Но дори в конкуренция с големите, направихме много неща и се справихме успешно в последните трудни четири години.