Илон Мъск заяви, че производителят на електромобили "Тесла" разширява дейността си в Китай, като изгражда нов завод за производство на нужните на компанията големи батерии, предаде Би Би Си, цитирани от БГНЕС.

Заводът в Шанхай ще може да произвежда по 10 000 броя от устройствата за съхранение на енергия "Megapack" годишно, заявяват от "Тесла".

"Megapack" е много голяма батерия, която може да се използва за стабилизиране на енергийните мрежи и предотвратяване на прекъсвания на електрозахранването.

Служителите на Tesla са шпионирали шофьорите в продължение на години

„Тесла” вече има завод за "Megapack" в Калифорния, който също произвежда 10 000 от тези устройства всяка година.

Мъск заяви в Twitter, че новият китайски завод ще допълва работата на завода на "Тесла" в САЩ.

Според китайската държавна медия „Синхуа” строителните работи по новия завод за "Megapack" в Китай се очаква да започнат по-късно тази година, а производството на батерии да стартира през лятото на 2024 г.

Китай е най-големият производител на батерии, от който "Тесла" може да се възползва, за да увеличи производството и да намали разходите си.

Съобщението бе направено в момент, когато правителството на САЩ оказва натиск върху американските компании да станат по-малко зависими от Китай на фона на нарастващото напрежение между Пекин и Вашингтон.

Мъск смени логото на Twitter с меме

Насоките са част от план на стойност 50 млрд. долара, насочен към укрепване на американската полупроводникова индустрия.

През август президентът Байдън подписа закон, с който се отпускат 280 млрд. долара за високотехнологично производство и научни изследвания заради опасенията, че САЩ губят технологичното си предимство пред Китай.

През 2019 г. „Тесла” откри първия си завод извън САЩ в Шанхай. В момента заводът произвежда 22 000 автомобила седмично.

В Китай, който е най-големият автомобилен пазар в света, тази година се наблюдава рязък спад в продажбите на автомобили поради забавянето на икономиката.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм