Ако съдът постанови, че трябва да има нови избори в София кметът Васил Терзиев ще се съобрази, защото това са правилата в правовата държава. Коментара си той направи пред журналисти след избора на председател на СОС в отговор на изказването на Бойко Борисов от вчера, че изборите в столицата са манипулирани и че е необходимо провеждането на нови. 

"Ако се говори за изборни манипулации, много добре знаете какво се случи. Знаете колко протокола имаше, където се вижда на видеозаписите, че съм със 150-200 гласа и ми се пишат 0. Ако се направи всичко, да се броят гласове, мисля че ще се види една картина, където аз ще получа повече гласове", коментира Терзиев.

Според него всички тези обвинения за изборни измами от хора, които отмениха машинния вот, и имат богат опит в правене на избори, са несериозни.

"Ако съдът постанови, че трябва да има - ще има, ще се съобразим. В крайна сметка в една правова държава няма значение ти какво мислиш. Каквото прецени съдът, институциите - трябва да се съобразиш", заяви столичният кмет. 

Припомняме, че в сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред журналисти: "Ако е вярно това, което излезе от експертизите, Терзиев не е кмет. Те са купили изборите. Защо да няма нови избори? Купени избори правилно ли е да има?".

"Повечето общински съветници показаха отговорно отношение към града, въпреки, че политическите различия си остават". Така кметът на София Васил Терзиев коментира избора на председател на СОС. Мандатът няма да е лесен, но има повод за оптимизъм, добави той. 

С работещ общински съвет кметът на София Васил Терзиев вече може да започне преструктуриране на общинската администрация, чиято организация досега определи като несъвършена.

"Сигурно ще се разделят секторите "Финанси" и "Здравеопазване", каза Терзиев пред журналисти след избора на председател на СОС. Според него звеното за обществени поръчки трябва да бъде отделено от дирекция "Финанси" на общината, където е досега. Повече от думите на Терзиев чуйте в прикачените звукови файлове.

Междувременно новият председател на СОС Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС обеща да бъде диалогичен с всички. Той подчерта, че ще е на този пост само следващите шест месеца - до края на юли, когато съветът излиза във ваканция. През септември драмата с избор на следващ председател ще започне отново, но дотогава трябва да бъде приет бюджетът и да се вземат важни за града решения.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм