"Вазов има връзка с всеки един българин от всяко едно поколение и това го прави уникален за нашата литература. Независимо дали го харесваме, или не, ние се съотнасяме към Вазов през целия си съзнателен живот. Това го прави патриарх на нашата литература. Всички времена са трудни, такова е било и времето на Вазов, и благодарение на него ние имаме такава ярка представа за нашата история и нашите възрожденци".

Това коментира в предаването "Посока Култура" по Дарик радио писателката Теодора Димова, която наскоро бе отличена с Вазова награда. Тя разказа пред водещия Мирослав Боршош за новата си книга „Молитва за Украйна”.

Теодора Димова е носител на Вазовата награда за литература 2023

"Любовта към отечеството е нещо съкровено за всеки един от нас. Тя от къде започва, къде свършва и какви са нейните съвременни измерения – тя в момента ни е иззета от патриотарщината, от българщината, от татуировките по прасците, от цялата тази показност на това дълбоко съкровено чувство. То така става несъкровено, превръща се в идеология и това е особената борба на нас, които трябва да го опазим", коментира още Теодора Димова.

Тя посочи, че президентът има голяма съпротива срещу подкрепата и това ни връща към едни времена, от които все още не можем да се изплъзнем и искаме да избягаме. Но подкрепата към страдащия, към нападнатия, състраданието към жертвата ни прави европейци и жители на света, на мнение е писателката.

Какво значи думата ”безродие”, използвана от Румен Радев

"Има толкова много хора, които не се поддават на тази елементарна пропаганда", допълни Теодора Димова.

"Стана ясно за цяла България, че институциите са проводници на чужди интереси и всеки, който не ги одобрява, е наречен "безродник" и "родоотстъпник", което е изключителен цинизъм. Не сме срещали досега по време на демократичните процеси подобен цинизъм от която и да е институция – наистина е смайващо", каза още тя.

Радев: Украйна настоява да води тази война, но сметката се плаща от Европа

Запитана как си обяснява, че президентът в момента е с най-висок рейтинг, Теодора Димова коментира: "Предполагам, че ще започне да му пада рейтингът. Вече ми се струва, че не е най-високият, защото от 111-метрова височина показа на чии интереси реално служи".

"Аз видях българския флаг от този пилон, който се освещава в църквата, видях го на пода. Не мога да повярвам ,че той може да бъде осветен по този начин. Можеше да бъде сгънат, сложен на маса. Самото му полагане на пода е толкова унизително, че няма човек, който да види този флаг на пода на църквата и да не го заболи сърцето", заяви писателката.

Румен Радев от Рожен: Днес ние казваме „не“ на нихилизма и безродието

"Смятам, че обществото е напът да се прероди и да види нещата наистина в светлината, в която те реално съществуват, а не това, което се говори по най-елементарен и идеологически пропаганден начин", посочи Теодора Димова.

"Тази война консолидира и обедини украинския народ, но тя безвъзвратно раздели нашия народ. Има такива, които казват, че Украйна настоява за тази война, тоест Украйна обича да воюва, приятно й е да се избиват нейните граждани, тя е нападнала Русия, Русия се отбранява. Това са чудовищни преобръщания на смисъла на това, което се случва", категорична е Теодора Димова.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм