правляващите не успяха да демонтират ГЕРБ, но ще демонтират паметника", заяви политологът Теодор Славев в предаването "Кой говори" по Дарик радио с водещ Мария Черешева.

Дума на годината - “сглобка”

Социологът Алексей Пампоров коментира термина "некоалиция", използван от текущото правителство. "Това е подигравка с дума, която сегашното правителство произведе. Опитът да се направи (не)коалиция, която е коалиционна, доведе до тази дума, използвана от тяхните партньори. Лена Бориславова я измисли, а Борисов я наложи. Няма промяна, но има изпиране на имиджа".

Кризисен пиар

Социологът посочи, че вместо да се обсъжда фактът, че в София все още не са изчистени щетите от последната буря, обществото се занимава с несъществени теми като отрязаната глава на ПСА: "Успяха с кризисен пиар да изместят темите на обществото. Вместо да говорим за факта, че в София все още не са изчистени щетите, нанесени от бурята преди 3 седмици, ние се спорим за отрязаната глава на паметника".

Теодор Славев добави към дискусията, че управляващите нямат значителни успехи, за които да се гордеят. Те се опитват да скрият реалната коалиция, която според Славев всички знаят: "Управляващите нямат много успехи, с които да се похвалят. Те отричат коалицията, за която ние всички знаем."

"Паметникът е начин да покажат пред своите избиратели, че "поне правят нещо". От седемте точки, които заявиха, че ще изпълнят, почти нищо от това все още не се случва", допълни той.

"Управляващите не успяха да демонтират ГЕРБ, но ще демонтират паметника", заяви Славев.

Пампоров допълни, че не вижда реални промени, освен необходимите уволнения: "Няма видима промяна, освен нужните уволнения. Не виждаме как те всъщност решават проблеми, по-скоро създават нови."

"Депутатите имат различна представа за правителството, всеки използва своето въображение. Хората усещат, че зад повърхността действат старите механизми на управление. Всички партии губят", коментира Славев.

ПСА

"Не смятам, че сме във война. Притеснително е, че под мотото "ние гоним руснаците" забравяме как децата и внуците на старите червени олигарси влизат във властта, включително кметът на София", каза Пампоров.

"Успешен предприемач - да, но трябваше да разкаже по друг начин своята история."

"И 100 паметника да събори на съветската армия, дядо му ще продължи да е генерал на Държавната сигурност. Действията трябва да са други."

"Другите страни правят бизнес от паметниците, а ние ги премахваме по интересен начин", коментира той.

Славев допълни: "Новото поколение отразява прехода ни с всичките полярности, конфликти и успехи. Новото поколение трябва да се справя с това на бумарите."

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм