Технически университет - Габрово отличи заслужили студенти и преподаватели на Тържествен академичен съвет по повод 24 май. Той се проведе днес в Библиотеката на висшето училище в присъствието на Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, областния управител Мария Башева, заместник-кметът на Габрово Николай Меразчиев, началника на РУО - Габрово Юлия Влаева, ръководители на предприятия, културни и образователни институции.

„В навечерието на 24 май, Деня на българската просвета и култура бих искала да изкажа своята признателност и да Ви поздравя за Вашата просветна дейност, за професионализма, енергията и посоката, която давате на младите хора. Вие сте част от общността на учителите и преподавателите, които вдъхновявате и палите искрата за знания, които оставяте спомен и следа в бъдещето на вашите студенти. И те ще ви помнят, уважават и ценят.“ каза в приветствието си Мария Башева. Тя поздрави и проф. Толкмит за званието Доктор Хонорис Кауза, което му бе връчено  и за успешното половинвековно партньорство между университетите в Габрово и Митвайда.

“Пожеланието ми към всички вас – преподаватели и студенти е илюстрирано в картина, чрез емблемата на ТУ – зъбното колело.В картината е разположена предавка  от зъбни колела – не е инженерна разработката, а чисто символична и с посланието да сте единни, в синхрон да продължавате да развивате образователната институция.  Помнете, че всеки един от вас, колкото и малък принос да има, е важна част от цялото и подпомага общото движение и развитие. И когато всички сте дейни и активни, целият механизъм работи.“ каза още Мария Башева и прочете илюстрираната на картината мисъл  на Том Уилсън - “Много от нас са по-способни от някои от нас, но никой от нас не е способен като всички нас заедно.”

„Бъдете здрави и нека заедно да движим механизма на успеха за област Габрово.“ пожела областният управител.