Културната проява със заглавие „Отвъд стената“ е част от програмата на Община Видин, посветена на духовния празник Димитровден. Представлението е двуезично, обединяващо изразните средства на кукления театър с жестовия език. Идеята е чуващи и глухи деца заедно да се потопят в едно истинско театрално приключение. В него ни въвличат Юлия Коларова и глухата актриса Росица Караджова.

В представлението понятието „стена“ е метафора за всичко онова, което ни разделя в живота и пречи на общуването помежду ни. То е онази бариера, която сами хората поставят помежду си. Посланието е малките зрители, преживявайки го заедно, да се опитат да общуват свободно и без страх и предразсъдъци смело да съборят стените.

С помощта на изкуството актьорите представят някои от основните жестове, които чуващите деца могат да научат и впоследствие да използват при комуникацията със свои глухи връстници. Присъстващите научиха знаците за приятел, любов и други. В края на представлението артистите и публиката изпълниха заедно песента „Запей с нас!“.

Спектакълът „Отвъд стената“ на фондация „Арт Бюро“ ще се играе и утре (25 октомври) в СУ „Св. св. Кирил и Методий“, където ще се проведе също уъркшоп с учениците.