6-ят епизод на аудио сериала на Дарик радио „Те говорят“ започва по-различно от предишните. В последните дни станахме свидетели на поредната потресаваща жестокост върху бездомно куче - Мечо от неговия насилник 37-годишният Захари Шулев.

Мъжът получи обвинение, че е малтретирал и дори умъртвявал животни по особено жесток начин. Сред жертвите на неговата агресия са кучето Макси, което е изгубило живота си след побоя си и Мечо, който успя да се спаси, въпреки че по свидетелски показания е бил връзван с тел и удрян с камъни. Всъщност насилието към четириноги е дългогодишен рецидив за мъжа, разказват очевидци. Те разказват, че това насилие продължава от години, че са чували писъците на безброй кучета и котки, че са намирали осакатените им трупове. Че са търсили съдействие от полицията, но не са го получили. За да заработи системата, трябва да я накараме да работи. Очакваме с нетърпение полицията и прокуратурата да си свършат работата по начин, който да прекрати тази чудовищна жестокост, продължила дълго и отнела незнайно колко животи. Защото, според законите на България, насилието срещу животни е престъпление. И е време да има наказания”, е позицията на организацията, спасила Мечо.

"Точно с цел защита правата на животните, без значение дали са домашни любимци, бездомни или диви, стартирахме инициативата за поставяне на къщички за безпризорни животни", заяви в ефира на Дарик Ваня Симеонова от гражданската инициатива „Дом за бездомните животни“. Както вече ви съобщихме, първите от къщичките вече са факт и са монтирани в „Тракия“. Предстои поетапното им монтиране и в останалите райони на града, след подкрепата на градската управа към инициативата.

Не правя разлика между видовете, породите, половете и т.н, защото смятам, че всяко живо същество на тази планета има правото на достоен живот без болка и страдание.  Човекът има морално задължение да уважава всички живи същества, гласи фрагмент от преамбюла на Конвенцията за защита на животните. Те не са безчувствена собственост или вещи, а също като хората могат да изпитват чувства, да имат желания и нужди, следователно те трябва да бъдат третирани с права не по-малко от последните. Да обичаш животните означава да обичаш себе си и всичко около теб! Няма нищо по-благородно от това да помогнеш на някого в беда, затова приканвам всички, които обичат животните и споделят моите виждания и цели да се присъденият към каузата ни“, апелира адвокат Симеонова.

По думите й, кастрацията е от изключително значение за ограничаване на безразборната популация, но за съжаление все още много хора не са я прилагат и резултат от това са невинните бездомни същества в Пловдив.

Идеята на къщичките е в тях бездомничетата да намират подслон, храна и вода, за тях да се грижат хора, които обичат животните и няма да им навредят, тъй като места в приютите – и държавни и частни, няма, при това от години.

За организиране или участване в провеждането на боеве с животни, отглежда, тренира или предоставя животни за боеве, предвиденото наказание в Закона е лишаване от свобода до пет години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева, а за жестокост към гръбначно животно и причиняване противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане – затвор до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева, припомни адвокат Симеонова.

От „Дом за бездомните животни“ продължават да набират дарения за закупуването на още къщички и за храна на бездомничетата. Касички за каузата са поставени в един от зоомагазините  в „Тракия“, до Пирамидата в парк „Лаута“, в шатра пред Община Пловдив.

От гражданската инициатива отправят апел за включване на още доброволци към благородната кауза. Всеки, които иска, може да посочи място, където да бъде поставен "дом за бездомниче", да помогне в монтирането на къщичките и да се включи в опазването и поддържането им.

Дарителската сметка на инициативата е :

BG54UNCR70001525083150

МГИ „ ДОМ ЗА БЕЗДОМНИТЕ ЖИВОТНИ“

В 6-я епизод на „Те говорят“ отново ще ви призовем да планирате посещение при кучетата от общинския приют в Пловдив през уикенда, да се запознаете на живо с тях, да ги разходите, или просто да поиграете с тях и да им занесете лакомства, и ако решите – да дадете дом и семейство на някой от страхотните обитатели на приюта.

Още много любопитни и забавни факти, консултации и полезна информация, свързана с отглеждането и грижата ни за домашните любимци, интересни гост очаквайте Всеки последен петък от месеца в обзорната седмична програма от студиото в Пловдив!

Всеки последен петък от месеца в обзорната седмична програма от студиото в Пловдив!

Следете публикациите ни в страницата на Дарик Пловдив във Фейсбук и ни пишете!

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Асистент продукция, автор и водещ: Искра Койчева

Монтаж, саунд дизайн и постпродукция: Петър Тодоров