Тази вечер на сцената на ДКТ „Иван Радоев“ в Плевен ще бъде представена премиерата на „Елате ни вижте“ от проф. Кирил Топалов – експерт по Възрожденска литература.

На среща с представители на медиите, режисьорът Владлен Александров каза:

„Патриархът на българската литература Иван Вазов събира героите от своите произведения, „Под игото“, „Чичовци“, „Елате ни вижте“ в един много особен миг, в който възниква въпросът, какво се случва в България повече от 100 години след Освобождението.

Дали се е променила държавата, дали сме изградили държава и дали нашите герои са свободни, т.е. построили ли сме демокрацията и какво сме направили със себе си.

За съжаление отговорът изобщо не е оптимистичен, след като нашето общество измина един много сложен път от Възраждането до днешни дни“.

Режисьорът допълни, че текстът за „Елате ни вижте“ му е допаднал заради темата и голямата идея. „Заради това, че се занимаваме с личност като тази на Иван Вазов – един темел в българската култура. Аз категорично смятам, че без Вазов нямаше да има литература, нямаше да има и език.

Без неговите титанични усилия и без неговата гигантска гледна точка към бъдещето на държавата, нямаше да я има днешна България“, допълни режисьорът.

Той припомни, че се твърди, че Иван Вазов е измислил повече от 32 000 думи – повече и от самия Уйлям Шекспир.

„Голяма част от текстовете, които изговарям от името на Иван Вазов са негови думи, без да са допълнително „украсени“ от автора, звучат и днес абсолютно актуално“, каза актьорът Емил Марков, който изпълнява ролята на Иван Вазов.

Иван Краев и Весела Статкова са автори на сценографията, мултимедията и костюмите в спектакъла.

Музика: Асен Аврамов,

Пластика – Татяна Соколова.

В спектакъла, който ще бъде показан на 23 и 24 март на сцената на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ ще участват плевенски актьори като Мариета Калъпова, Камелия Хатиб, Мария Илиева, Адриан Филипов, Антъни Пенев.