В нощта преди изборите връщаме назад стрелките на часовника. Така ще имаме един час повече за сън. 

От 1996 година във всички страни членки на ЕС и Швейцария, стрелките на часовника се преместват с един час напред или назад съответно всяка последна неделя на март и октомври. След онлайн анкета в целия ЕС, в която над 80% от участниците се обявиха за прекратяване на тази практика, през септември миналата година ЕК предложи още през 2019 -та сезонната смяна на часовото време да отпадне. 

Като ротационен председател на Съвета на ЕС през декември 2018 г. Австрия предложи отсрочка  за отмяната  до 2021 г. Австрийският министър на транспорта Норберт Хофер:

"Австрия е в състояние да го направи, но не всички държави могат да постигнат това така лесно, защото често е свързано с промяна в законодателството. Нужно е време. Ако се бяхме разбрали да направи промяната веднага предложението щеше да се провали и смяната на времето нямаше да се премахне, затова правим компромис, това да се случи най-рано през 2021г.".

До 1-ви април 2020 страните-членки трябва да уведомят Еврокомисията кое време избират - лятното или стандартното, популярно като зимно часово време.

В Съвета на ЕС към този момент преговорите са в застой и засега ЕК не може да посочи срок за приемането на решение. Предвижда се, ако държавите от ЕС постигнат напредък в преговорите, да прехвърлят въпроса към Европейския парламент, който по принцип е съгласен с първоначалното предложение на Брюксел смяната на часовника да спре. Едва когато това решение е взето, ще се пристъпи към очертаването на новите часови зони, защото някои държави от ЕС ще предпочетат да запазят "завинаги" астрономическото часово време, докато други ще изберат "лятното". Изборът на отделните държави бе определен с допитвания, които показаха например, че мнозинството в България би предпочело постоянно "лятно" часово време, докато мнозинството в Белгия предпочита "зимно". Ако тези желания бъдат приложени, часовата разлика между България и Белгия би се увеличила от един час, както е сега, на два часа. 

И докато чиновниците в Брюксел решат как точно ще се случи прекратяването на смяната  на часовото време, продължаваме да въртим стрелките. Не забравяйте да го направите и тази неделя. Превъртете часовника с час назад. От 4 часа сутринта на 27 октомври влизаме в зоната на стандартното астрономическо време.