На 1 февруари пред сградата на Регионална Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“/РДПБЗН/ – Плевен на улица „Св. Св. Кирил и Методий“ беше отслужен водосвет за здраве и благоденствие от свещеници при храм „Свети Николай“ в града. 

Директорът на РД ПБЗН - Плевен комисар Станислав Атанасов припомни историята на пожарното дело в Плевен и региона, която започва след освобождението на града в хода на Руско-турската война /1877-1878 година/. Той подчерта:

"Днес с гордост можем да кажем, че пожарната техника, която е на дежърство в област Плевен е на европекско ниво. В нашите редици работят добре обучени професионалисти, оборудвани със съвременна пожарна екипировка, мотивирани да изпълнят служебните си задължения в полза на обществото".

Комисар Атанасов пожела на всички служители и техните семейства да са здрави и да гледат с гордост и увереност в бъдещето.

В словото си по повод 145-та годишнина на пожарното дело в Плевен, кметът на града Георг Спартански каза:

„Само 52 дни след Освобождението на Плевен от османско иго, тогавашното ръководство на града си дава сметка, че една държава може да съществува и да стъпи здраво на краката си, когато стъпи на няколко основи – здравеопазването, образованието и вътрешната и външната сигурност, като част от тях е тази Служба за защита от пожари, природни бедствия и от всякакви катаклизми.

Тази служба през годините е имала много началници и служители, които винаги с достойнство са изпълнявали своя граждански дълг. Някои от тях са дали живота си, за да обезпечат сигурността на гражданите на Плевен и на целия регион.

Затова ние, жителите на Плевен трябва и сме благодарни за тази неуморна работа на служителите на Регионалната дирекция и на Районните служби в Плевен, защото те винаги за на своя пост, готови професионално да изпълнят своя служебен дълг, не само като служители с висока професионална подготовка, но и като граждани на Плевен, като една неотменна част от този град, на която всички граждани разчитаме да осигурява нашата безопасност“.

Георг Спартански подчерта, че в двата си мандата като кмет на Плевен винаги е имал отлична съвместна работа с ръководството на Регионалната дирекция и Районната служба. Той благодари персонално на комисар Атанасов, а чрез него и на целия състав за това, че никога не е имало проблеми в общата им работа и усилия за подобряване на възможността на службата да изпълнява по един 100-процентов начин професионалните си ангажименти.

Първият награден служител на Регионална Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Плевен беше началникът на РС ПБЗН – Левски главен инспектор Александър Ветов, който на 4-ти януари тази година предотврати голяма трагедия във влака Варна – София.

Награди получиха още шестима служители: трима като победители в областния етап на националния конкурс "Пожарникар на годината", и трима служители - за съществен принос в изпълнение на конкретна професионална задача.

За финал на тържествената церемония, колона от пожарни автомобили премина по главните улици на Плевен и квартал "Сторгозия" с включени специални звукови и светлинни сигнали.