Общински съвет създаде временна комисия, която да изработи концепция за развитието на Архитектурно-етнографския музей на открито „Стария Добрич“. Тя ще се състои от девет души, пет от които съветници – Боян Саркизов, Детелина Николова, Иво Пенчев, арх. Нежля Ганева и Десислава Трифонова, която ще бъде и председател. От страна на общинска администрация, кметът ще определи в състава четирима служители. Комисията ще има 6 месеца да изработи предложенията си за бъдещето на комплекса. Планира се да се проведат срещи със занаятчиите.

Идеята да се сформира работната група бе внесена от съветници от БСП с мотив зачестилите случаи на опазване на ателиета в последните месеци – ковачницата, сладкарницата, кръчмата, антиквариата, като във всички случаи се посочва като причина невъзможността да се плаща концесионното възнаграждение. Има и обекти, които не се отварят – като бозаджийницата например. Работилниците в „Стария Добрич“ са предоставят от Общината на концесия или под наем. Доминират концесионните договори, като повечето изтичат тази или следващата година.

Един от най-старите майстори в комплекса – книговезецът Вълчо Колчев, каза за Дарик, че неговият договор изтича догодина и той ще се откаже от дейността си, защото в последните 6-7 години поръчките са намалели. Той смята, че ще бъде трудно да се запази досегашната формула за съществуване на комплекса, освен това вече се говори, че има намерения „Стария Добрич“ да бъде даден на концесия на един стопанин.

Ножарят Ивелин Митаков има виждане какво трябва да се направи за бъдещото развитие на „Стария Добрич“. Той смята, че единственото решение е да се сключат договори с туроператори, които да водят редовно много посетители, но първо Общината следва да се погрижи за инфраструктурата на комплекса – да се смени калдаръма и се подобри достъпът до ателиетата.  

Чуйте повече в аудиофайла.