Тайните на средновековната медицина показаха в изложбата „Средновековният храм – лечебница на душата и тялото“ в Епископската базилика на Филипопол.

Гостите на експозицията видяха икони на светци-лечители, средновековен стенопис с изображение на Гален, талисмани за здраве, средновековни медицински инструменти, лекарственици и ботанически рисунки на лечебни растения.

Изложбата е проект на Музея на медицината към Медицински университет – Пловдив с подкрепата на Община Пловдив и в партньорство с Общински институт „Старинен Пловдив“.

В неповторимата атмосфера на Епископската базилика публиката се наслади на интерактивна компилация от изложба, образователни лекции, средновековна църковно-славянска и византийска музика в изпълнение на камерен мъжки хор и дегустация на средновековна кухня.

Специален акцент бе палеоантропологичната сбирка с образци от средновековния некропол към Епископската базилика на Филипопол, която разказва как е живял и от какво е боледувал човекът през Средновековието.

Средновековната медицина е изключително интересна и много пренебрегвана в сравнение с античната. Тъй като тя се развива по времето, когато християнството е официална религия, в нея има не само чиста физическа медицина и емпирични практики, а и духовни такива, защото спасението на душата става по-важно от здравето на тялото“, заяви пред Дарик проф. Георги Томов, който представи любопитни и малко известни факти за средновековната медицина в града и региона. Лектор на събитието бе и Елена Кантарева-Дечева, която разказа интересни факти за подовите мозайки от Епископската базилика на Филипопол.

Чуйте още какво разказа пред Искра Койчева проф. Георги Томов.