Сапьорът, който обезвреждаше боеприпас по потник, според военния министър Тодор Тагарев е действал коректно. „Той е бил с долна част на неопренов костюм. Така е решено, веднъж защото температурите условия не го налагат и второ - без тази горна част той има по-голяма свобода на действие. Преценката е напълно коректна и начинът, по който е действал, е коректен“, каза Тагарев в интервю за bTV

„Не се знае дронът с боеприпас край Тюленово дали е украински. Но вероятно не е било целенасочено това, че се е оказал на българска територия. Вероятно става дума за инцидент”, добави министърът на отбраната.

По думите му обезвреждане на подобни боеприпаси се случва всяка седмица и за българската армия това е рутинна процедура. Тагарев добави, че не е казвал, че всяка седмица се обезвреждат дронове. 

Относно запалената цигара близо до дрона с боеприпас министърът на отбраната коментира, че пушенето до механичен взривател няма никакво отношение към безопасността.

„Работата на МВР в такива случаи е да се изолира районът, а на екипа от армията - да унищожи боеприпаса по максимално безопасен начин. Пушенето в този случай при механичен взривател няма никакво отношение към безопасността. Тук трябва да се осъзнава, че този екип е под огромен стрес и кой и как се справя със стреса е много личен въпрос. Аз лично не бих търсил причините в човека, който в тези стресови условия е запалил цигара. Да, не изглежда добре, но по-важното е да няма жертви и разрушения“, обобщи Тагарев.

Пред NOVA сапьорът от Звеното за специални операции и борба с тероризма и експерт в противодействието на бомбения тероризъм Боян Попов също потвърди, че такъв боеприпас не може да се възпламени от цигара или човешко почукване, каквито се виждат в кадрите от обезвреждането му от военните. 

„Гледаме около взривното устройство да не се въртим много хора, да има само един оператор”, обясни още Попов.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм