Виждаме един опит от президента да приватизира външната политика на България и политиката по сигурност. Това коментира пред Дарик бившият военен министър Тодор Тагарев по повод изявлението на Румен Радев от срещата на върха във формата Б9. Според Тагарев българската Конституция предвижда Министерският съвет да определя външната политика на страната. 

По-рано днес стана ясно, че предложението за военна помощ към Украйна от всяка държава от Б9 е променено по настояване на Румен Радев. Новината съобщи самият той в изявление пред медиите в Рига.

“След като кабинетът Денков имаше много ясно позиция следвана, защитавана и промотирана през предните 10 месеца на управлението на на правителство, сега виждаме един опит от президента отново да промени тази позиция като приватизира външната политика и политиката сигурност на България. Нещо, което не му се полага според нашата Конституция”, заяви Тагарев по темата. 

Той посочи, че основният закон предвижда Министерският съвет да определя и реализира външната политика, вътрешната политика и политиката по сигурност и отбрана. При събирането на новия парламент трябва да има категорична реакция, от която да стане ясно, че на Радев “не му се полага да ангажира страната със своите позиции”, каза още Тагарев.

“Това, което аз бих искал да видя още при събират на новото Народно събрание да има много ясна реакция на това негово поредно и явление, че не му се полага той да ангажира страната със своите позиции. Също така очаквам да видя, че ще има решение да бъдем представени на срещата на върха на НАТО във Вашингтон от председателя на Министерския съвет, който и да е той”, заяви бившия военен министър. 

На въпроса за липсата на обща декларация на държавите от формата Б9 по линия на военната помощ за Украйна, Тагарев коментира, че с позицията на Радев от днес България влиза в лагера на “колебливите” държави. 

“На хората, които следят процесите, е ясно, че Унгария е доста колеблив член на този формат, в някои случаи и Словакия изразява в по-особени позиции, сега България се включва в този лагер, което, според мен, противоречи на интересите на България”.