„Продължаваме промяната“ ще бъде първа политическа сила, ГЕРБ нямат шанс. Това заяви съпредседателят на партията Кирил Петков в предаването „Стълбището“ по Дарик Радио. Според Петков има голяма част от българското общество, която казва, че България трябва да бъде различна. „Те са истинският гарант, че ГЕРБ няма да бъде първа политическа сила“, категоричен бе Петков. Според него правителството му е било свалено от корумпираните хора, които се хранят от обществените средства плюс руския интерес

Еврозоната, Шенген и преодоляването на инфлацията

„Магнитски“ просто пусна прожекторите

Според Кирил Петков списъкът със санкционираните по закона „Магнитски“ просто е пуснал прожекторите, но проблемите трябва да си ги реши страната ни. „България трябва да спре да търси спасител. Те казаха, че някой е давал пари на Горанов, които той да два на други служители, за да сменят законодателството в полза на хазарта. Единственият, който може да каже на групата си да смени законодателството, това е министър-председателят. Те слагат „Магнитски“ с идеята малко да ни събудят“, коментира Петков.

Общото между „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и Явор Божанков е, че той взима решенията си според моралния му компас.

Борисов: Аз съм честен човек. Кирил, Асен и Христо Иванов ме надиграха

„Докато видяхме, че другите в БСП гласуваха под строй, Явор Божанков гласува за това, което смята за правилно. Тази свобода да взимаш най-правилното решение според моралния ти компас, е това, което ни обединява“, коментира Петков.

Според него, за да се изпълни със смисъл девизът „Съединението прави силата“, това трябва да се направи първо извън парламента. „Тогава мнозинството ще бъде нормално отразено. Трябва да спрем да се делим на политиците и гражданите. Работата ни е обща. Очакваме над 121 депутати“, заяви Петков.

Искането за импийчмънт на президента беше предупреждение, че сме парламентарна република

Дончев: Българските институции са виновни за дадената оценка по „Магнитски“

„Това, което ген. Атанас Атанасов каза за импийчмънт на президента, беше предупреждение, че сме парламентарна република и решенията на парламента трябва да се уважават. Не можем да отречем, че тогава, когато подкрепихме Румен Радев, той беше част от площада. Когато работихме заедно и бях негов министър не мога да отрека, че той не ми се обади нито веднъж да ми каже не ходи в ББР“, коментира Петков и уточни, че това обаче не го оправдава за решенията, които взима сега. „Истината е, че няма как мирът да бъде на цената Украйна да бъде превзета. Няма как сигурността на газовите доставки да е връщане към „Газпром“, подчерта той.

Срокът за еврозоната не е напълно изпуснат

Според Кирил Петков финансовият министър Росица Велкова не показала лидерство. „Инфлацията пада и можехме да имаме този устрем и воля да говорим с Европейската централна банка. Този срок не е напълно изпуснат. Ако имаме истинско редовно правителство, мисля, че е възможно да влезем в срок, ако не – винаги можем да се забавим с 6 месеца“, коментира още Кирил Петков. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм