Книгата „Хората на Путин“ от британската журналистка и бивша кореспондентка в Москва Катрин Белтън беше представена и във Варна след София, Пловдив и Русе.

Изследването на Катрин Белтън документира заграбването на властта и превземането на правосъдната система от страна на Владимир Путин и неговите колеги и приближени. Авторката години наред е имала вътрешен достъп до ключови фигури в периода на установяване на Путиновата власт и описва в детайли как новата генерация лоялни олигарси заменя действащите с размах предприемачи от Елциновата ера, се посочва в описанието на изданието. След публикуването на книгата през 2020 г. милиардерите Роман Абрамович, Пьотр Авен, Михаил Фридман, Игор Сечин атаку­ват в съда издателството и авторката. След това книгата е допълнена с няколко паса­жа за тяхната гледна точка, която се свежда до отричане.

Катрин Белтън е носителка на наградата за защита на човешките права на името на руския адвокат Сергей Магнитски през 2021 г.

За представянето на книгата във Варна дойдоха проф. Тодор Тагарев, доц. Георги Лозанов, Свилен Спасов, който е създател на поредицата „Власт и отговорност“, част от която е и книгата на Катрин Белтън.

Георги Лозанов и Свилен Спасов гостуваха и в студиото на Дарик, за да разкажат повече за книгата и режима на Путин, както и за войната в Украйна.

„От книгата се оказва, че КГБ никога не се е отказвала от властта и от това да вземе реванш за загубения СССР. Просто е имало една временна пауза на групиране и чрез Елцин всъщност КГБ се връща на власт”.

Чуйте целият разговор с Лозанов и Спасов в прикаченото аудио