Светът е в очакване на пълното слънчево затъмнение. То ще  може да се наблюдава вечерта на 8 април след 19,30 ч. българско време. Сянката на Луната ще премине по ивица, чиято ширина ще достигне 197 км и по протежение на която ще може да се наблюдава пълно слънчево затъмнение. Лунната сянка ще може да се види от Тихия океан, ще премине през Мексико, както и през някои от централните и североизточни щати на САЩ. След това тя ще пресече за кратко Източна Канада и ще продължи през северната част на Атлантическия океан. 

Това е най-интересното астрономическо явление за 2024 г. поради продължителната си пълна фаза. Природният феномен ще може да бъде наблюдаван в Мексико, САЩ и Канада. Пълните слънчеви затъмнения се случват редовно, но рядко. Следващото ще бъде едва през 2026 г. и ще се вижда предимно в Атлантическия океан.

Пълните слънчеви затъмнения предлагат единствената възможност за изследване на слънчевата корона чрез наблюдения от Земята, поради което те са обект на особен интерес за професионалните и любителите астрономи.

Обичайна практика е екипи от цял свят да се стичат към местата, откъдето ще премине сянката на Луната. Български астрономи и астрофизици също ще проследят слънчевото затъмнение от Съединените щати и Мексико. Нашите учени заминаха отвъд океана с няколко ключови задачи – сред които, например, да определят структурата на слънчевата корона и разпределението на свободно движещи се електрони в нея.

Тази вечер в „София Тех Парк“ затъмнението ще се наблюдава на живо, а учени ще обясняват как се случват слънчевите явления и по какъв начин се отразяват на живота ни. Любопитен факт е, че последното пълно слънчево затъмнение, наблюдавано от България, е било през 1999 година. Следващото, което ще може да се види от територията на нашата страна, ще е през 2081 г.